Горски, кметове и полиция срещу бракониерите в Пиринско

19 Юли 2017 | 16:42
2 коментара
Общество

Югозападното държавно предприятие инициира работни срещи с кметове на населени места и представители на полицията в районите с висока концентрация на нарушения.

Опазването на горите, целогодишното снабдяване на местното население с дърва и недопускане на напрежение през есента са основните теми в разговорите.

Анализът на нарушенията през последните две години показва, че една от основните причини за посегателствата в определени райони е липсата на достатъчни количества дърва на пазара, недобрата организация и слабата комуникация между различните институции, ангажирани с опазването на горите.

Наложената практика населението да се снабдява с дърва през есенно-зимните месеци превръща процеса в кампаниен, което изключително затруднява ритмичната доставка и опазването на горите от нарушения.

При голям интерес и активност премина първата среща с кметове и кметски наместници на селата в обхвата на Държавно горско стопанство-Първомай, в която участваха полицаи, гранични полицаи и пожарникари.

ДГС-Първомай има пълна готовност да съдейства за приоритетно осигуряване на дърва за жителите от полупланинските и планинските райони в община Петрич, каза директорът инж. Атанас Диманков. Той  запозна кметовете на селата с обектите и количествата, предвидени за 2017 г.

Представителите на местната власт предоставиха списъци на желаещите да получат дърва на по-ниска цена, като сами си ги добият. Коментирани бяха въпроси, свързани с осигуряването на близки и удобни обекти за добив, съобразени с населените места и по землища, както и планирането на сечищата във вододайните зони.

Кметовете изразиха готовност за съдействие в борбата с незаконните посегателства в горските територии от системни нарушители. За първите шест месеца на годината служителите на ДГС-Първомай са извършили 199 проверки. Съставени са 6 акта, задържани са 2 МПС, един моторен трион и 4.10 куб. метра дърва.

Добавени коментари

въко публикува:
20 Юли 2017 | 09:38
Ей помнете ми думата Калин зашев ше повръща ама яко. Тоя бизон така се е самозабравил че ше го отнесе. И партийката нема да му помогне на комунистическото изчадие. Дамянов крайно време е да прогледнеш или те е страх от герберските мутри.Зашевио да му мисли .
при герб нема контра публикува:
19 Юли 2017 | 18:13
глупости при герб нема контра ейййййй вижте що става в благоевград секи трети реже дръва с благословията на калин зашев

Добавете Вашия коментар

TOP