Горанов контра на Борисов: 9% ДДС за някои може да докара 24% ДДС за всички останали

20 Май 2020 | 19:11
0 коментара
Политика

Разнобоят във властта по отношение на намаляването на ДДС за ресторантьорите вече доби официално институционален характер.

Икономическият екип на правителството застава срещу министър-председателя в категоричното му до този момент решение да се намали ДДС-ставката за един от бизнесите, който според него, най-много е засегнат от ковид-кризата.

 

Министерството на финансите, оглавявяно от Владислав Горанов, не подкрепя предложенията на народни представители да се намали ДДС за различни стоки и услуги извън регламентираните в момента. Изчисленията на ведомството са, че това ще доведе до сериозно намаляване на приходите в бюджета, което може да се компенсира само с по-висока обща ставка на данъка върху добавената стойност или със скок на корпоративния данък.

 

Това се казва в официално становище на финансовото ведомство, изпратено до Народното събрание.

 

Министър Горанов нееднократно се обяви против решението на премиера Борисов за 9%  ДДС за ресторантския бизнес и открито ги нарече "лобизъм". В отговор премиерът обяви, че той е "началник на Горанов" и "който не е съгласен - става и си отива".

 

Срещу намаляването на ДДС са още вицепремиерът Томислав Дончев, шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова и редица икономисти.


В становището на МФ, изпратено до председателя на Бюджетната комисия, има подробен анализ на законовите положения около желанието на политици от всички парламентарни партии през проектозакони да намаляват ДДС за ресторанти, фитнеси, книги и т.н. – инициатива, представяна като антикризисна мярка след падането на някои от ограниченията, наложени заради коронавируса.

МФ прави подробна разбивка колко по-малко пари ще се съберат годишно от всеки сектор, за който се предлага да плаща по-малко ДДС:

- Доставки на детски храни, предназначени за деца до 3 години и детски фармацевтични продукти, включително памперси – 39 млн. лв.

- Доставки на книги на физически носители или извършвана по електронен път и двете (включително учебници, познавателни книжки и учебни комплекти, детски книги с илюстрации, за рисуване или оцветяване, печатни или ръкописни нотни издания) – 13 млн. лв.

- Ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на приготвена или неприготвена храна – 150 млн. лв.

- Доставки на храни, лекарствени продукти, включени в позитивния списък, заплащани от бюджета на НЗОК – 1,538 млрд. лв.

- Доставки на общи туристически услуги – 19 млн. лв.

- Доставки на фитнес услуги – 4 млн. лв.

Общо – 1,763 млрд. лв. или 16,57% от общите приходи от ДДС.


„Данъкът върху добавената стойност е основен източник на приходи в републиканския бюджет. Разширяването на кръга от стоки и услуги, които ще се облагат с намалена ставка на ДДС, ще доведе до намаляване на бюджетните приходи, което поставя въпроса за тяхното компенсиране. Това от своя страна ще доведе до необходимост от дебат за цялостно преразглеждане на действащата данъчна система и за увеличаване на преките данъци“, подчертават от министерството на Горанов.

Според МФ за компенсиране на намаленото ДДС на някои стоки и услуги, всички останали ще трябва да са с 24% ДДС или корпоративният данък да стане 17-18%.

Министерството посочва и че диференцирането на ДДС ще увеличи административната тежест и ще даде възможност за неправилно деклариране с цел данъчни измами.

„Намаляването на ставката не води до автоматично намаляване на цените или до увеличаване на доходите на лицата. Едновременно с това намаляването на ставките за определени стоки или услуги ще доведе до провокиране на напрежение в други отрасли и сфери на икономическия живот“, подчертават от ведомството.

Пълния текст на становището на финансовото министерство може да видите ТУК

Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP