Голяма кампания за тестване в Банско и Добринище, изследват кораб с 200 души, завърнал се от учение

13 Април 2020 | 09:00
1 коментара
Общество

676 са заразените с COVID-19 у нас. Това съобщиха от Националния оперативен щаб.


Увеличението е с 1% спрямо вчера. За вчера броят на установените случаи е 7, от тях в болници са 6. Няма нови области.

Активните болни са 575.

 

Излекуваните в страната са 71. Трима нови - двама от ВМА и мъж от Сливен. Общо - 47 мъже и 24 жени. Средната им възраст е 48 години.

В болница са настатети 230 пациенти. Tова заяви на редовния си брифинг генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, шеф на Националния щаб за борба с коронавируса.

В София има 4 нови случая, от които двама в "Пирогов", един в "Токуда" и един амбулатолен, Стара Загора - двама, Пазарджик - един.

Активните болни са 575. 36 човека от медицинския персонал е заразен, отбеляза ген. Мутафчийски.

Има нови трима са починали - жена в Хисаря на 68 години, мъж на 58 години в Хасково и мъж на 38 години в София, "Пирогов" без придружаващи заболявания, който е постъпил с тежка двустранна пневмония. Починалите са общо 31, каза шефът на Националния оперативен щаб. От тях 17 мъже и 14 жени. Средната им възраст е 64 години.

 

"Кораб, завърнал се от учение с 200 души на борда подлежи на изследване. Това е едната голяма кампания, другата голяма кампания за тестване върви в Банско", обясни проф. Мутафчийски. 

 

Той допълни, че в България вече има осигурени 15 хиляди дози от хлорохин.

"Имаме две големи кампании в Банско и Добринище, както и в един от нашите кораби, който се завърна от учение. Направени са около 200 проби до момента. Открити са 2-ма души с антитела и ще бъдат направени и PSR тестове", каза той.

Ген. Мутафчийски отказа да коментира темата за това, че в много църкви се причестяват с една обща лъжичка.

 

Относно призива на Волен Сидеров всички да излязат на Великден и да отидат на църква, а да не слушат ген. Мутафчийски, шефът на Щаба заяви, че не е запознат с тези думи и не може да каже нищо.

 

Вчера две български фирми са изнесли 32 тона храни за Обединените арабски емирства и България получи 15 тона медицински консумативи. Българската държава не е заплатила нито лев за това нещо, разкри ген. Мутафчийски.

Добавени коментари

ЧЕСТИТО БАНСКО публикува:
13 Април 2020 | 10:30
И СА БАНСКО ПАК ПОД КАРАНТИНА НА 10 ИЛИ 20 ЧОВЕКА СЕМЕЙСТВАТА И БЛИЗКИ И С КОЙ СА КОНТАКТУВАЛИ ОЩЕ 14 ДНИ

Добавете Вашия коментар

TOP