Голям скандал! Руски милиардер, близък до Путин, получил българско гражданство незаконно

22 Януари 2019 | 20:27
0 коментара
Общество

В продължение на 10 години руският милиардер, близък до президента Владимир Путин - Сергей Адониев, е бил български гражданин в нарушение на Закона за българското гражданство (ЗБГ). Това се случва тъй като Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) не забелязва присъдата му за пране на пари, издадена десетилетие по-рано в САЩ.

Заради създаден шум около натурализацията му обаче българското контраразузнаване се задейства преди половин година и в средата на 2018 г. гражданството на „изобретателя на руския Айфон“ е отнето в последния възможен момент от държавата. Защо обаче той изобщо го получава, в нарушение на нормативната уредба, остава загадка (още), предават от "Господари на ефира".

Кой е Сергей Адониев

Сергей Адониев е милиардер от списъка на руското издание на Forbes и виден филантроп в Русия. Според изказване на Ксения Собчак, чиято политическа партия Адониев официално спонсорира, той е и новият спонсор на популярен руски вестник. Адониев е измежду тесния кръг от руски бизнесмени, които президентът на Руската федерация Владимир Путин кани в Кремъл на своите официални срещи с бизнеса. Тук обаче има една уловка. Ксения Собчак, на която се твърди, че той е спонсор, се бе кандидатира са президент на Русия и беше основен конкурент на Путин, като бе усърдно ухажвана от Запада и представяна за либералната алтернатива. Като се има предвид тази информация не е изключено Адониев да играе ролята на двоен агент, който гравитира между силните политици.

Бизнесът на Адониев в телекомуникациите (под марката Yota) се ползва с личната протекция на руския президент Владимир Путин, който „съдейства“ в негови конкурентни спорове с други бизнеси в областта на телекомуникациите. Казусът с „доброволното“ обединение на няколко руски телекома под ръководството на Сергей Адониев е подробно описан в статия във Forbes, а руските медии широко отразяват и церемониалното подписване на споразумението в присъствието на президента (тогава министър-председател на РФ).

Казусът

През 2008 година Адониев е натурализиран заради „особени заслуги“, каквато възможност дава чл. 16 от ЗБГ. Препоръката е направена от тогавашния министър на транспорта в кабинета на тройната коалиция Петър Мутафчиев (БСП). За да получи гражданство обаче руският милиардер има нужда и от нещо повече от препоръка. По закон той трябва да бъде подложен на щателна проверка, която да установи дали отговаря на условията. Едно от тях е лицето да не е осъждано. Именно този критерий Адониев не покрива, а българските служби кой знае как не забелязват въпросната „формалност“. Оказва се, че ДАНС изобщо не са разбрали, че Адониев има присъда за измама и пране на пари в САЩ. А за случая е имало редица медийни публикации, като информацията фигурира включително и на личната интернет страница на бизнесмена.

Близкият до Путин милиардер е осъден в САЩ през далечната 1998 година. Десет години по-късно обаче, когато той е препоръчан за гражданин на България, тази информация, налична във всякакви открити информационни източници, не е привлякла вниманието на ДАНС. Информацията е навсякъде За криминалното минало на милиардера, както и за връзките му с криминални бизнеси и такива, опериращи в офшорни юрисдикции, които не кооперират на международното правосъдие, има десетки публикации.

Нещо повече: името му е в архивите на издирваните от Интерпол лица, което ще рече, че е предоставено на българските власти по съвсем формален и официален път, години преди да се наложи да го проверяват, за да получи наш паспорт.

Бизнесменът е издирван през 1995 г. по искане на Казахстан, заради обвинения в подкуп на държавни служители. Отнемане на гражданството Натурализацията му по Закона за българското гражданство е отменена през 2018 г. от Междуведомствения съвет по българското гражданство в последния възможен момент (според ЗБГ това може да бъде направено до изтичането на десетгодишен срок от указа за придобиване на българско гражданство) след сигнал на Антикорупционния фонд до ДАНС, Министерството на правосъдието и президента на РБ от 25 януари 2018 г. Решението не е публикувано.

Министерството на правосъдието (МП) и от ДАНС потвърдиха информацията за случая. Според заместник-министър Десислава Ахладова в системата на МП не може да се види дали през 2008 година ДАНС са депозирали позитивно становище за гражданството на Адониев. От агенцията пък отговориха лаконично на писмени въпроси към тях. Единствената им констатация по казуса бе, че „към периода на кандидатстване на лицето за придобиване на българско гражданство, в ДАНС не са били налични данни, даващи основание за изразяване на отрицателно становище от страна на Агенцията“.

От ДАНС уточняват, че са стартирали процедура по отнемане на гражданството на Адониев след постъпила в агенцията информация. 

Първият сигнал

Шумът около милиардера се създаде след като „Антикорупционният фонд“ сигнализира институциите у нас, че осъден в САЩ руснак има български паспорт. Неправителствената организация борави само с публични източници, т.е. единственото особено „разследващо“ умение в случая е това, че чете статии и проверява данните от тях – все базисни образователни и „разследващи“ умения, които контраразузнаването би следвало да притежава. Разследването на фонда бе огласено през януари 2018 г., но по казуса отново не последва нищо. 

Процедурата

Процедурата, по която Сергей Адониев е получил българско гражданство, се задейства с предложение от министъра, отговарящ за областта, в която чужденецът има особени заслуги. В случая ресорният министър е бившият шеф на транспортното ведомство Петър Мутафчиев. След това необходимите документи се анализират от съвет в правосъдното министерство, в който освен експерти участват и представители на ДАНС, МВР и ГРАО. Именно те имат и предпоследната дума – да предложат дали кандидатът да получи гражданство или не. Сред задължителните критерии са той да е с чисто съдебно минало и срещу него да няма висящи разследвания за умишлени престъпления. Необяснимо е как обстоятелството, че Адониев е издирван за корупция от Интерпол и е осъждан за пране на пари в САЩ през 90-те години не е оказало влияние при преценката на кандидатурата му за българско гражданство. ​През 2008 година Адониев е натурализиран заради „особени заслуги“, каквато възможност дава чл. 16 от ЗБГ. Препоръката е направена от тогавашния министър на транспорта в кабинета на тройната коалиция Петър Мутафчиев (БСП).

За да получи гражданство обаче руският милиардер има нужда и от нещо повече от препоръка. По закон той трябва да бъде подложен на щателна проверка, която да установи дали отговаря на условията. Едно от тях е лицето да не е осъждано. Именно този критерий Адониев не покрива, а българските служби кой знае как не забелязват въпросната „формалност“.

източник: БЛИЦ
 

Добавете Вашия коментар

TOP