Евтаназирането на животни заради откритата зараза от чума в Ямболско продължава.

Засега огнищата са две – Елхово и Болярово. Тече разследване, за да се установи откъде чумата е влязла в страната. От вчера на място е земеделският министър Румен Порожанов по нареждане на премиера Бойко Борисов.

До този момент над 3 хил. овце и кози бяха умъртвени.

Собствениците на животните, подкрепяни от различни организации, бяха блокирали пътя към населеното място и организират по-късно днес протест пред президентството в столицата.

Кметът на село Шарково Иван Апостолов предупреди, че тепърва предстои евтаназия на животни в други села в Ямболско и Бургаско.

Хора от други градове са пристигнали в селото в подкрепа на местните и животните им.

Последната кошара в селото, в която все още има живи животни, е тази на баба Дора.

Нейната история трогна хиляди хора в социалните мрежи.

Източник: Facebook/Daniel Stefanov - ‎ФотоСвят

Министърът на земеделието Румен Порожанов обеща от понеделник да се изплащат компенсации в размер на повече от 200 лв. на животно. Министърът се ангажира, че ако има стопани, които не искат да получат средства като компенсация за евтаназираните животни, ще им бъдат осигурени идентични животни, които да отглеждат след като бъдат изпълнени мерките за биосигурност в засегнатите общини.

Животновъдите обаче са притеснени, че поминъкът им е обречен, тъй като са в рисков район. 

Порожанов обясни, че евтанизирането се извършва в изпълнение на европейските и световни ветеринарни мерки, които България се е задължила да спазва.

Според него, ако не се предприемат бързи мерки, има опасност заболяването да се разпространи в други общини и области и на България да бъдат наложени ограничения за износ на продукти от овце и кози – мляко, сирене, месо. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова излезе с партийна позиция по проблема като обяви, че посещението на Порожанов в засегнатите от чума по преживните животни райони е закъсняла.

"Животните вече са избити, поминъкът на хората е отнет. Даваме си сметка, че когато тръгне опасна зараза, мерки трябва да се вземат. Но въпросите днес са повече от отговорите", посочи Нинова.

Тя заяви, че ще се срещне със засегнатите стопани, с кметовете и с европейските експерти, които пристигат в България, за да се установи истината и да се потърси отговорност на виновните лица.