Гневни потребители: Черешите поскъпват пет пъти от градината до магазина

05 Юни 2019 | 16:42
0 коментара
Бизнес

Черешите поскъпват 5 пъти от градината до магазина. Това стана ясно след началото на изкупната кампания. Вчера община Кюстендил, която е най-големият производител на червеното злато, обяви старта със заповед на кмета Петър Паунов.

Началната изкупна цена на вкусния плод е 60 – 80 стотинки, а крайната по магазините - 2.50 -3 лв. До преди седмица червеният плод достигаше космическите 8-10 лева за килограм в столицата и 5 в Кюстендил и Благоевград.

Сега, преди Черешова задушница, цените все още държат инкяр,, като се очаква след това стремително да тръгнат  надолу.

 "Чакаме всеки момент кюстендилските да залеят пазара. Тогава цената на едро на вкусния плод за килограм пада, а за крайния потребител няма да е повече от 1,50 лева за кг", прогнозира благоевградският търговец Венцислав Лудачки. Той и колегите му предпочитат да продават череши от Петрич и Кюстендил, а не вносни. Категорични са, че нашите са по-вкусни.

Земеделците в Кюстендилско обаче се оплакват, че нямало търсене на пресни череши за износ заради руското ембарго, а тези за преработка ще са на цени много под един лев. През миналата година изкупната цена на черешите в Кюстендилско започна от 60 ст. за килограм. Сега се очертава същата картина и даже по-ниски цени. С узряването на по-късните сортове цената ще расте, надяват се производителите, които все по-често търсят реализация на най-качествените плодове по пазарите за прясна консумация.

А иначе, жандармерия зорко пази реколтата

Денонощно обхождат градините заради ромски набези

Държавата впряга цялата си мощ, за да опази черешовата реколта от набези и през тази година. Градините отново ще бъдат завардени от полиция, пожарна и жандармерия. Силовите структури ще се включат активно в дейностите съвместно с местните власти. "Планираните мерки имат за цел опазване на селскостопанската продукция от престъпни посегателства и осигуряване на пожарна безопасност по време на кампанията за прибиране на реколтата", съобщиха от МВР. Частните патрули започнаха да вардят в черешовите градини още от края на май. Във войната за черешите и тази година ще влезе техника, която охранява държавната ни граници. Термовизьори, кучета, денонощни обходи и камери ще пазят сладкия плод от ромските набези.

Практиката да се пазят черешовите градини в Кюстендил беше наложена през 2010 година, след като група роми нападнаха и пребиха пазачи на черешова градина в землището на село Шишковци, а при побоя загина един от охранителите - 46-годишен мъж. От тогава брането и изкупуването на плодовете става по специален ред и изисквания, които се спазват от всички, а посегателствата върху продукцията са минимални.

Добавете Вашия коментар

TOP