Глутници вълци изядоха над 50 кози и ярета край село Микрево

18 Септември 2018 | 08:54
0 коментара
Общество

Глутници вълци нападнаха струмянишкото село Микрево и за една седмица вече има над 50 удушени кози и ярета, алармираха жители на селото. Животните доскоро атакували само кошарите в горния край на Микрево, но вече слезли и надолу, твърдят местни. Според тях сред най-пострадалите бил Андон Костов, който вече загубил няколко животни.

„Не са няколко, а са 25 кози и 5 ярета”, уточни Костов, с когото вчера успяхме да се чуем по телефона. Неговият обор е между местността Драката и село Микрево, а загубите му са от месец май досега. Само миналата седмица вълци удавили още 2 от козите му. „Движат се на глутници от по 3-4, нападат целогодишно, но през последните месеци са много активни”, коментира Костов.

Колегата му Андон Укев също като него бил рекордьор в Микрево – на него вълците уморили 20 кози.

„Имаме този проблем, но той е главно в района на българо-македонската граница”, коментира кметът на общината Емил Илиев, който по наша молба вчера направи телефонно проучване в селото, за да уточним точните размери на бедствието. До Илиев обаче стигнала малка част от информацията – докладвали му само за 5-6 избягали кози, вероятно действително подгонени от вълк.

За да се пресекат набезите над дребния добитък, тази неделя местните ловци организират хайка в района, а дотогава стопаните на овце и кози са призовани да затварят здраво кошарите.

Ваня Симеонова в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP