Глобяват шофьори в Благоевград по невалидна наредба, в съда актовете падат

26 Април 2016 | 06:49
0 коментара
Общество
Глобяват шофьори в Благоевград по невалидна наредба, в съда актовете падат

Съдът отмени глоба за неправилно паркиране на шофьор, наложена по невалидна наредба на община Благоевград. Александър Зашев е глобен с 80 лв. за това, че паркирал лекия си автомобил БМВ на ул. „Илинден“ в нарушение - от страна на движението. Полицаите обаче също допуснали нарушение, тъй като му съставили акт по разпоредба от Наредбата за организация и управление на движението на територията на община Благоевград, която е отменена от Административен съд - Благоевград. 


По силата на решение от 27 септември 2013 г. частта, касаеща регулацията на движението по пътищата, в това число и паркирането на автомобили на територията на общината, е обявена за нищожна, тъй като това се регулирира от Закона за движението по пътищата, по който се налагат глоби и санкции.

Мотивите на тричленния съдебен състав, председателстван от Мария Тодорова, са, че местният орган на самоуправление е излязъл извън рамките на компетенцията си, като е преуредил вече уредени обществени отношения с по-висш нормативен акт (закони и правилници), какъвто е Законът за движение по пътищата, и е въвел административни санкции. На това основание районните съдии отменят на общо основание глобите, наложени по несъществуваща в правния мир разпоредба.

 
Поради тази причина бе отменена глоба от 90 лв. на Иван Въчков, който бе паркирал на пешеходната пътека на ул. „Сан Стефано“ товарния си автомобил, марка „Фолксваген Кади“, собственост на фирмата му. Отпадна и глоба от 50 лв. на Йордан Лунджов, който паркирал „Фолксваген Голф“ пред входа на църквата „Въведение Богодорично” в кв. „Вароша“, за да си налее вода. Глоба от 90 лв. на тризначката Надежда Станчева, която бе спряла БМВ-то си на автобусната спирка на кръстовището на бул. „Св.св. Кирил и Методий“ с ул. „Илинден“ в Благоевград, също бе отменена.

 
Изглежда, че полицаите не са информирани и инструктирани, че наредбата е обезсилена преди 2 години и половина и няма никакво правно действие, тъй като продължават да съставят актове и на практика кипи безсмислен труд.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP