Глоба от 300 до 1000 лева сменя санкцията от 5 бона за нарушаване на карантината

05 Април 2020 | 12:59
0 коментара
Бизнес

Депутатите от ГЕРБ внесоха нови законодателни поправки за периода на  извънредното положение.

Парламентарната група на управляващата партия предлага намаляване на санкциите за нарушение на карантината в Закона за здравето, като глобата се редуцира в размер на 300 до 1000 лева, вместо сегашната, която е 5000 лева.

От ГЕРБ предлагат още в Закона за извънредното положение да се запише, че докато то трае,  не могат да се начисляват лихви за забава и неустойки по кредитите, нито да се трансформират в предсрочно изискуеми. Забраната да се притискат длъжниците се отнася не само за банките, но и за други кредитни институции. Забранява се и изземването на вещи на длъжниците.

Управляващите спират и партийните субсидии, като записват в Закона, че икономисаните средства ще се харчат само за борба с коронавируса и лечение на заразени български граждани.

За промените подробно оповести в профила си депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която е и член на правната комисия. Тя е сред вносителите, заедно с Менда Стоянова, Анна Александрова и други техни колеги от ГЕРБ. Предстои народните представители да обсъдят направените предложения на заседание на Комисията по правни въпроси.

Общо две комисии ще заседават днес в парламента  – бюджетна и правна.

Бюджетната комисия ще разгледа на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2020 г. В петък членовете й гласуваха актуализацията  с 13 гласа „за“, 6 „против“ и един въздържал се на първо четене. Законопроектът предвижда увеличаване на лимита за поемане на нов дълг от 2.2 милиарда на 10 милиарда лева. Според документа МС ще може да издава държавни гаранции по нови заемни споразумения с на ББР в размер до 700 милиона лева. Очаква се спад на БВП от 3% в реално изражение през текущата година.

Енергийната комисия, която също трябваше да заседава в неделния ден, се отмени, тъй като по думите на депутата Валентин Николов заради краткото време са изникнали въпроси, които не могат да решат.

Припомняме, че Народното събрание гласува в петък удължаване срока на извънредното положение до 13 май 2020.

Добавете Вашия коментар

TOP