Гласуват „за“ или „против“! Училищна униформа за 250 лв. разбуни духовете в Математическата в Благоевград

03 Май 2017 | 07:33
0 коментара
Общество

Родителите на учениците от Природо-математическата гимназия „Акад. С.П. Корольов“ – Благоевград гласуват „за“ или „против“ въвеждане на пълна училищна униформа. За провеждането на анкетата те са информирани на родителска среща и вече са дали своя отговор на въпроса.

Преди повече от 10 години ПМГ въвежда т.нар. частични униформи и елементи. Учениците трябва да са облечени с тъмни дънки, панталони/поли, бели ризи или тениски с яка, вратовръзки/шалчета с логото на гимназията, които трябва задължително да носят.

Към момента в правилника за дейността на ПМГ е записано, че обучаващите се трябва да се явяват в училището с облекло и във вид, които съответстват на положението им на ученици и на добрите нрави. Момичетата не може да носят неприлично къса пола и панталони, големи деколтета, тежък грим, непочистени обувки и екстравагантни прически. Момчетата не може да се явяват в училище с разкъсани дънки и дрехи, екстравагантни прически и непочистени обувки

Когато ученикът дойде на училище с облекло или във вид, които са в нарушение на ПДУ, както и когато състоянието му не позволява да участва в учебния процес, той се отстранява от училище до отпадането на основанието за отстраняването му, е записано в правилника

Сега родителите трябва да решат дали настоящите частични училищни униформи да бъдат заменени с пълни и децата им да носят панталони/поли в определен цвят, ризи, връхни дрехи /пуловери, суитчъри, сака/ с логото на гимназията.

С такова облекло са учениците на ЕГ „Акад. Л. Стоянов“, помещаваща се в една сграда с ПМГ. Възпитаниците на Езиковата гимназия ходят на училище с тъмносини панталони, поли, бели тениски/ризи, суитчъри с отличителен знак, пуловери без ръкави с ромбове в три цвята. При официални случаи слагат саката, вратовръзките и шалчетата и неведнъж са подчертавали, че с гордост носят своите училищни униформи.

Дрехи, отличаващи ги от останалите, имат и учениците на ПГИ „Иван Илиев“ и НХГ „Св. св. Кирил и Методий“, което е първото училище в града, въвело униформите.

„При нас влизат подбрани ученици. Те трябва да имат самочувствие и да са съпричастни към една общност. Да се различават в множеството и да бъдат забележими с добро“, коментира директорът на ПМГ Николай Каращранов. Той разясни, че идеята и предложението за въвеждането на пълни униформи не е на ръководството, а на училищното настоятелство, чиито членове в по-голяма степен са родители на ученици от училището.

„Все още не сме обработили резултатите. Но като гледам, в едни класове родителите масово са гласували „за“, а други са „против”. Мисля, че нещата ще са на кантар – 50 на 50”, каза директорът, който в края на седмицата събираше попълнените анкети на бюрото си.

Оказа се, че родителите действително са на противоположни позиции по въпроса. Така например баща на петокласник сподели пред репортер на вестник „Струма“, че сегашните частични униформи били достатъчни, докато пълните са много задължаващи, което по думите му било прекалено строго спрямо децата.

„Аз лично гласувах „за“. Предпочитам да купя 2 черни панталона, 2 бели ризи и един пуловер, и всички деца да са облечено еднакво, а не едни да ходят с дънки от по 300 лв., а други от по 20 лв. и да се притесняват, че са с по-обикновени дрешки”, заяви майка на десетокласник.

Самите ученици също изказаха различни мнения. Ученик от 8-и клас, ходещ на училище с бяла риза и тъмносин панталон и вратовръзка, призна, че няма нищо против пълната униформа, просто към сегашното си облекло ще добави пуловер или суитчър. „Трябва да се гордеем, че учим в ПМГ. С униформите хората ще ни разпознават отдалече“, сподели осмокласникът.

Не така обаче мислят по-големите ученици и особено момичетата. Те изразиха опасенията си, че еднаквите дрехи щели да обезличат тяхната индивидуалност и самоличност. Освен това те вече са проучили, че пълната униформа ще излезе 200-250 лв., което според тях бил неоправдан разход за някои и непосилен за други родители.

„Да, чувам коментари в тази посока. За някои родители сумата е голяма, но има и такива, които дават по 200 и повече лева за чифт дънки на детето си, значи могат да заделят тези пари за униформа. Бих искал да кажа, че училището не е място да демонстриране и мерене на финансови възможности между родители. Учениците могат да си носят хубавите и скъпи дрехи на много други места, например да ходят с тях по екскурзии. Тук важат и трябва да се спазват определени норми и правила“, поясни Н. Каращранов и допълни, че униформите и носенето на отличителни елементи са заложени в новия Закон за предучилищното и училищно образование.

На въпроса дали учениците спазват правилата и нормите директорът призна, че в опитите си да бъдат оригинални и различни от другите, някои проявявали изключителна находчивост. Така например, за да заобикалят правилата, гимназисти измислили „нов вид дреха“. Изрязвали само яката на бяла риза, пъхали я и я закопчавали около врата си, а всъщност отдолу били с друга блуза или тениска.

„Ако нямат вариант за избор, няма да оригиналничат. Правилата трябва да важат и да се спазват от всички“, каза още директорът на ПМГ. Той разясни, че дори и да надделее мнението „за“ пълните униформи, няма да бъдат въведени веднага. Първо ще бъдат разгледани и предложени на родителите различни варианти на панталони, ризи и т.н., след което училището трябва да намери фирма, която да се ангажира с дългосрочното шиене на дрехите.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP