Гласуваме с машини на вота догодина, осигуряват 15 000

12 Февруари 2020 | 18:28
0 коментара
Политика

На парламентарния вот догодина ще гласуваме само с машини, като властта ще осигури поне 15 000 устройства.

Това стана ясно от коментар на премира Бойко Борисов и вицето му Томислав Дончев в началото на заседанието на кабинета в сряда. Поводът бе решение на МС именно Дончев да започне координация с ЦИК по подготовката на следващите избори през 2021 г., в това число и придобиването на машините за вота.

Премиерът напомни, че по тази тема е имало много дискусии, но управляващите са длъжни да изпълнят ИК. Въпреки това той акцентира върху факта, че България ще е единствената държава в ЕС, която ще използва машинно гласуване. За целта сме щели да похарчим няколко десетки милиона лева. "Там където ги има, ги махат. Но

не искам да тегне съмнение

върху правителството, че ние не искаме да го въведем. Да, ще струва много пари. Не съм убеден, че с това ще се реши нещо", каза Борисов. Премиерът изтъкна, че ще са нужни между 12 и 13 000 устройства, а Дончев вметна, че те трябва да са поне 15 000, за да има резерви.

И Борисов, и Дончев обаче дадоха да се разбере, че ще се върви към пълно въвеждане на машинно гласуване.

По думите на премиера сега НС трябва да уточни дали ще да има хартиени бюлетини, дали ще се дублират и къде ще се съхраняват машините. Дончев пък изтъкна, че трябва да се реши кой от трите типа машини да се избере, а текстове на ИК да се прецизират, защото според него не може да има паралелно два типа гласуване, тъй като това са двойни разходи, а изборите необосновано скъпи. "Щом желанието и волята на народа и повечето партии е да се гласува на машини, не виждам причина да съществува паралелен ред на гласуване", каза той.

Всъщност изцяло машинния вот, без хартиени бюлетини, бе въведен с поправките в ИК през пролетта на 2019 г. Предвижда се такъв да има само в секциите в страната, като освен за чужбина се прави изключение и за малките с до 300 избиратели, както и за специалните -по кораби, в болници, затвори, домове и подвижните. Машинен вот трябваше да има на всички видове избори – за НС, за президент, за ЕП и местна власт. В последствие надделяха мненията, че това ще е много трудно изпълнимо и местните избори бяха изключени.

Сега обаче от думите на Борисов и на Дончев не стана ясно дали властта предлага въвеждане на 100% машинно гласуване дори и на местни избори, в малките секции и за тези зад граница. Борисов само напомни, че последните местни избори са стрували 70 мнл. лв., а президентските били по-лесни за провеждане и съответно по-евтини. "Така ние се включваме в общия хор за машинното гласуване", пошегува се Борисов.

На заседанието на МС стана ясно още, че се върви към произвеждане у нас или закупуване на машините, но не и тяхното наемане, както беше досега. „Машините трябва да са асемблирани, произведени и в краен случай купени, но не и наети", каза Дончев. По думите му щом ще има машинен вот, държавата трябва да притежав аустройствата и да ги ползва за всички избори.

Темата бе коментираха и от партиите в НС, а от думите на шефката на правната комисия Анна Александрова стана ясно, че има лек разнобой в редиците на ГЕРБ да има или не хартиени бюлетини. Александрова, която е и член на работната група, която трябва да нищи изборните промени, заяви, че отпадането на хартиената бюлетина е в процес на дебат. Личното й мнение обаче било, че

хартия трябва да има

тъй като имало хора, които не искали да гласуват с машини. И даде да се разбере, че при такъв вариант отчитането трябва да става също машинно, т.е. чрез сканиращи устройства. Тя обаче не разясни дали това означава да се върне гласуването с хартиената бюлетина в големите секции в страната.

Иначе работната група за промените в изборните правила е имала първо заседание, на което са се определили пет теми, около които да се търси консенсус – списъците, машините и сканиращите устройства, публикуването на социологическите проучвания в деня на вота, опростяването на протоколите, мерките срещу купуването на гласове и как да се улесни работата на секциите. Идеята е всички партии да положат подписи под текстовете. Нагласата в ГЕРБ е да се търси консенсус за отпадане на забраната за оповестяване на социологически данни в деня на изборите.

От ДПС пък заявиха, че са готови да съдействат. Именно от движението настояват за машинно сканиране на бюлетините. Според председателя му Мустафа Карадайъ въпросът бил какъв вид машинно гласуване ще се въведе.

Соцлидерът Корнелия Нинова пък заяви, че нямало нужда от възторг, защото такъв бил законът. „За нас машинното гласуване е червена линия за честността на изборите", коментира тя и определи като грешка липсата на заделени в бюджета за 2020 г. пари за машини.

Добавете Вашия коментар

TOP