След продължило седем години разследване турската прокуратура издаде обвинителен акт във връзка с публикуването на интимни видео- и аудиозаписи на представители на опозицията, включително на тогавашния лидер на главната опозиционна партия Дениз Байкал, съобщава „Хюриет дейли нюз“ (Hurriyet Daily News).

Като главен обвиняем прокуратурата в Анкара сочи живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван от Турция, че е организирал и опита за преврат в страната през юли м.г.

Освен него има още 170 заподозрени, от които 164-ма полицейски служители.

Дениз Байкал, който беше лидер на Народнорепубликанската партия, беше принуден да подаде оставка от председателския пост през 2010 г., след като в интернет беше разпространен видеозапис, изобличаващ го в извънбрачна връзка с представителка на неговата партия. Подобни кадри след това бяха разпространени и за редица членове на друга опозиционна сила – Партията на националистическото действие.

Според обвинителния акт видеозаписите са били направени от полицаи, принадлежащи към Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО). Те са обвинени, че чрез заговори

със записи са дирижирали политически събития съобразно целите на своята организация.

Прокурорите твърдят, че заподозрените са извадили дубликат на ключовете от дома на любовницата на Байкал, поставили са записващи устройства и са направили запис на интимни моменти между двамата.

Твърди се също, че кадрите били предоставени на журналиста Джевхери Гювен, който сега се намира в затвора, и публикувани на сайта habervaktim.com.