Гешев: Манипулация в случайното разпределение на дела ще е коронавирусът в съдебната система

04 Април 2020 | 07:58
0 коментара
Общество

Ако се докаже, че манипулиране на системата за разпределение на дела, това ще е коронавирусът в съдебната система. Това заяви пред БНТ главният прокуроро Иван Гешев.

По-рано вчера стана ясно, че прокуратурата разследва манипулиране на системата за случайно разпределение на дела в съдилищата. Сигналът е подаден от членове на Висшия съдебен съвет, а поводът е независим одит на единната информационна система на съдилищата. От одитния доклад ставало ясно, че достъпът до електронната система за случайно разпределение на делата не е защитен.

“Ако се окаже, че това, което се констатира в одита е истина, това ще е скандал, съпоставим с коронавируса в здравната ни система. Това ще е коронавирус в съдебната система. Колкото и силно да звучи това нещо, защото това ще означава, че потенциално е възможно да бъдат засегнати стотици хиляди дела с огромни имуществени интереси на множество български граждани”, заяви главният прокурор.

Запитан дали има данни, че има възможност неоторизирано хора извън съдебната система да имат достъп, Гешев отговори: “Накратко ще го кажа по следния начин. Всеки, който има електронен подпис, какъвто и да е, може да влезе в тази система и да прави абсолютно всичко. Да модифицира данни, да разпределя дела, да определя състави, да създава съдилища”.

Одиторите обаче не са получили достъп до централния сървър и така не могат да проверят данните за достъп до системата от IP адреси, които са извън съдилищата, както и данни, че в системата е влизано в нощни часове. Достъпът е отказан от служители в администрацията на Висшия съдебен съвет. /БГНЕС

 

 

Добавете Вашия коментар

TOP