Гешев: Без паника! Ще се справим! Подавайте сигнали срещу всеки опит за спекула на телефон 112

16 Март 2020 | 16:30
3 коментара
Политика

Започват масирани проверки за спекула с основни храни и лекарства. Това стана ясно на брифинг в Съдебната палата  след като 

главният прокурор Иван Гешев проведе работна среща с председателя на Националния  оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и главния секретар на МВР  Ивайло Иванов във връзка с действията по ограничаване разпространението на новия коронавирус

 

Прокуратурата е сформирала Национален щаб заради извънредната ситуация. Ръководител е главният прокурор Иван Гешев. В щаба участват заместниците на главния прокурор и апелативните прокурори от цялата страна.

 "Целта на днешното кратко изявление е да обясним това, което прави прокуратурата, както и взаимодействието с останалите органи. В прокуратурата беше създаден с моя заповед също национален щаб. Целите са няколко - основно взаимодействие с Националния оперативен щаб", обяви главният прокурор.

 

„В ситуация на извънредно положение  съществуват няколко риска, които ще се стремим да минимализираме”, заяви главният прокурор. Ще се следи внимателно за лица, нарушаващи наложената им карантина. Освен това ще има действия по предотвратяване на телефонни измами и мародерства.

 

„От днес започват масирани проверки за спекула за стоки от първа необходимост – дезинфектанти, лекарства и всичко друго, важно за здравето на българските граждани”, каза главният прокурор.

 

Аптеки и хранителни вериги ще се проверяват за изкуствено повишаване на цените на стоките заради голямото търсене. Още преди да бъде обявено извънредното положение в петък, по аптеките се забелязваше не само недостиг, но и завишаване на цените на предпазните средства. Проблем с хранителните продукти засега няма, но хората масово се презапасяват, което може да доведе до спекулации.

 

"За всички нас трябва да е ясно, че икономиката се възстановява. Не така стоят нещата с човешкия живот. Всички ние трябва да направим всичко възможно за запазване на живота и здравето на гражданите, тъй като това е най-важно. Ние сме народ, който е минал през много изпитания, през войни, глад и болести, ще минем и през тази кризисна ситуация при добра организация и мобилизация на всички ресурси на държавата", категоричен е Гешев.

 

"ВАП осъществява постоянен мониторинг върху контролните органи, от които зависи защитата и здравето на българските граждани", добави главният прокурор.

Гешев призова за въвеждането на още по-строги мерки за ограничаване на разпространението на вируса.
"Аз се надявам и мисля, че е време държавата в лицето на изпълнителната и законодателната власт, да вземат още по-радикални мерки в рамките на компетентността на правителството и Народното събрание. Мерки, които взимат околни на нас държави. Ние правим всичко, което е от компетенциите на прокуратурата", категоричен е той.

 

И подчерта: Без паника! Ще се справим!

 

Главният прокурор благодари на лекарите и на медицинските специалисти. Той обобщи, че държавата не може да спре да функционира.

"Ситуацията е извънредна и кризисна и съм сигурен, че ще се справим. Най-опасното е да се поддадем на паниката. Трябва да сме сплотени и да действаме като нация и общност, а не като уплашени индивиди", заяви държавният Обвинител № 1.

 

Ще се опитваме да минимизираме два риска - престъпления, свързани с отклонения на лицата, поставени под карантина и престъпления, свързани с телефонни измами. С МВР сме във взаимодействие постоянно за противодействия на престъпления от този характер, каза още  главният прокурор Иван Гешев по време на свое изявления пред журналисти.

 

"Контактните и потенциално заразените лица се увеличават с всеки изминал ден и въпросът за карантината е много важен", коментира от своя страна проф. Мутафчийски.
Той спомена и за спекулата с маските и дезинфектантите, както и с фалшивите новини за определени лекарства.


Главният секретар на МВР Ивайло Иванов заяви готовността на МВР в тази ситуация. "Ние сме напълно мобилизирани. Целият ни състав е на терен. Не абдикираме и от другата дейност. Искам да призова медиите и цялото общество - бъдете отговорни и солидарни в този момент. Ще дам
пример за появилите в социалните мрежи лекарства, които са били на една цена, на друга цена. Ние веднага се задействаме по този сигнал. Ангажираме ресурс за да проверим подателя, за да намерим мястото, където се продават тези лекарства. Трябва да бъдем отговорни. Всеки ден
ставаме по-мотивирани. Когато всички мислим в една посока, нещата ще се поучат", добави той.


Иванов допълни, че с главния прокурор и ген. Мутафчийски поддържат ежечасен контакт. Той поиска медиите да подават обективни сигнали и да призовават за повече спокойност. "Най-големият проблем сега е паниката и недоверието в институциите", добави главният секретар на
МВР.

 

"Благодаря на лекарите, медицинския персонал, доброволците, които в момента са на първа линия и поемат най-големия риск. Благодаря и на всички държавни служители, които са на местата си, защото държавата не може да спре", коментира Иван Гешев.
Той добави, че се прави всичко възможно, за да се реагира на всеки сигнал, който е получен. "Днес съответният прокурор е дал указания да се спре кабинковият лифт, който е в Банско. За такива мерки имам предвид, които са в компетенцията на прокуратурата. Няма как да излезем без съответните икономически щети. Трябва да се примирим с тях и да се съсредоточим да спасим колкото е възможно повече животи на нашите бащи, майки, баби, дядовци", категоричен е главният прокурор.
По думите му отдавна в Европа са затворени всички зимни курорти.

 

"Мога да гарантирам, че всеки, който е осъществил престъпление, ще понесе наказателна отговорност в момента, в който се съберат доказателства. Не може основно движещо средство обаче да е наказателната отговорност. Всеки трябва да прояви отговорност и да спазва правилата. И да загърбим различията, противоречията, политическото харесване или нехаресване, докато се
справим с тази криза. После можем да продължим по стария начин, който лично аз не харесвам", уточни Обвинител No1.


"Колегите в цялата страна са инструктирани да предупреждават всички граждани, където има струпване. Забраната за повече от 30 човека на едно място е в сила", добави от своя страна главният секретар на МВР Ивайло Иванов.
"До момента имаме 6 досъдебни производства - 4 в София, 1 във Враца и 1 в Монтана", разкри той на въпрос за досъдебните производства за нарушаване на карантината. По думите му много хора на границата пишат неверни адреси, за да заблудят властта, но това става само временно.
Ивайло Иванов добави, че няма бум на телефонните измами и пак повтори мерките за предотвратяване на такива измами. "Хората да не се доверяват. Няма и никога няма да има такава практика държавни институции да искат пари за лечение на лице", отсече той.
 

Проф. Мутафчийски добави, че информацията за възрастен пациент, който се лекува от коронавирус в болницата в Благоевград, не отговаря на истината. "Има такъв пациент, но не е потвърдено, че става въпрос за коронавирус. Когато това се потвърди, вие първи ще научите. Това
е още един случай, за който говори и главният прокрур, свързан с фалшивите новини", заключи той.Епицентър

 

 

Очаквайте подробности!

 

Гешев: Прокуратурата сформира щаб заради извънредната ситуация (На живо)

 

Добавени коментари

Поп публикува:
17 Март 2020 | 21:26
Те и в Банско си имат казарма
Маги марандина публикува:
17 Март 2020 | 13:21
Целата ски- зона да се затворят в разложките казарми ...
Маги марандина публикува:
17 Март 2020 | 13:21
Целата ски- зона да се затворят в разложките казарми ...

Добавете Вашия коментар

TOP