ГЕРБ ще предложи промени в Конституцията, за да отпадне давността на престъпления при приватизацията. Това съобщи на пресконференция председателят на Комисията по правни въпроси в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ.

В член 31 ще бъде създадена нова алинея

8, която казва, че не се погасява по давност наказателно преследване и изпълнението на наказанието за тежки престъпления, извършени при или по повод на приватизацията в периода 1992 – 2017 г., разясни той.

„Крайният срок е фиксиран на тази година, защото към момента има около 20 нераздържавени държавни търговски дружества и те са в забранителния списък. Няма да бъде създаван специален орган, извън тези в Конституцията – съд и прокуратура“, разясни Кирилов и подчерта, че не става въпрос за разваляне на приватизационни договори, а за наказания на виновните за неизгодни сделки лица.

Юридическият екип на управляващите е обмислял пет варианта, свързани с давността на престъпленията при приватизацията

като сред тях са били и поправки в НК. В крайна сметка промените в Конституцията са най-правилното решение по думите на Кирилов и най-добрият начин да се види как е билп разпределено огромно държавно и общинско имущество за споменатия период.

ГЕРБ вече имали подкрепата на Обединените патриотите, на ДПС, а „Воля“ неведнъж е заявявала подкрепа за подобни стъпки, обобщи председателят на правната комисия.

За да бъде внесено предложението в Народното събрание, са необходими 60 подписа, а за да мине в пленарна зала – 180 гласа.

ГЕРБ ще търси възможно най-широка подкрепа, включително и от БСП. „Очакваме и „златния пръст“ на Корнелия Нинова да се подпише“, коментира Десислава Атанасова. „Парадоксално ще е, когато БСП се опитва да се пребори с паралелната държава, дали ще се пребори със съвестта на Корнелия Нинова и ще се подпише“, добави още тя.