ГЕРБ предлагаха „работа, работа, работа“, а хората гласуваха за „промяна, промяна, промяна“

10 Април 2021 | 08:04
1 коментара
Общество

В изборната нощ джипката, която и в последния месец навъртя хиляди километри, вече е паркирана.

 

Тя трудно ще поеме по обичайните маршрути, въпреки актуалната оферта на Борисов за мир и съединение, отправена пред джипката като декор: „Аз ви предлагам мир. Аз ви предлагам да сложим експертите, да сложим хората, да поемем отговорност и да направим за България до декември максимални усилия, за да излезем от пандемията и да тръгнем нагоре.“

Правителство с мандата на ГЕРБ едва ли ще има, независимо дали лидерът на партията ще изпълни забравеното си в кампанията обещание да се оттегли или експертна фигура ще поеме щафетата.

Причината, казано накратко, е следната: докато ГЕРБ обещаваха „работа, работа, работа“, значителен дял от българските граждани гласуваха за „промяна, промяна, промяна“.
За дълбока промяна.

Правилното разчитане на вота гарантира всякакви други варианти, но не и „още от същото“ под каквото и да било форма и с каквато и да било опаковка.  

Летните протести, които затихнаха по различни причини, на изборите взеха своя реванш.
Борисов сега се опитва за втори път да изиграе номера с отлагането, предлагайки нещо гръмовно, нещо голямо, нещо съблазнително за електората. Пред лятото това бе проектът за Конституция. Сега „черновата“ е заместена от неясна формула за ново правителство. Важното е да изтече времето, през което е възможно съставянето на служебно правителство от президента Радев.

Какви се все пак вариантите, въпреки многобройните неизвестни?

Като първа политическа сили ГЕРБ ще получи първа шанса за съставяне на правителство. Отчетливо заявеното желание за промяна обаче стеснява коалиционните им възможности. Никой не е пожелал да управлява заедно с партията на Борисов. Точно обратното – ГЕРБ е червената линия за всички останали, които ще присъстват в 45-то Народно събрание. С едно уточнение – ДПС биха подкрепили вероятно експертно правителство, за каквото настояват отдавна. Но общият брой депутати от ГЕРБ и ДПС, които биха дали гласа си за тази формула, пак не е достатъчен. Трети партньор не се вижда на хоризонта на този етап.

При провал вторият мандат за съставяне на правителство отива в „Има такъв народ“. Партията има по-малко гласове от ГЕРБ, но повече потенциални коалиционни партньори. Това е голямата разлика между първия и втория на приключилите избори, а не процентите – първият изглежда в своя залез, вторият започва политическата си кариера на нова сцена.


В интервюто си пред симпатизанти (18 март) Слави Трифонов призна, че би си взаимодействал с „по-малкото лошо“ - „Демократична България“ и платформата около Мая Манолова „Изправи се.Мутри вън!“. Но и тук се явява математическо препятствие - и тези гласове не са достатъчни за мнозинство в парламента (общо 94 според паралелното преброяване на „Галъп“).

Съвсем различна става картината, ако БСП реши да подкрепи някоя от следните опции - правителство на малцинството, правителство с определен хоризонт и ясно разписани приоритети, антикризисно правителство, което няма конституционно мнозинство, но може да задвижи спешните мерки за овладяване на последствията от ковидкризата – здравни, социални, икономически. Тук трябва да се добавят и проектите по европейския план за възстановяване, за които се борят и ГЕРБ.

Вторият мандат е заложник на коалиционната култура и политическите амбиции на лидерите на анти-ГЕРБ партиите.

Правителство с мандата на „Има такъв народ“ и официалното участие на БСП изглежда невъзможно за реализация заради ясната линия, която Трифонов и съюзниците му очертаха преди вота – те срещу статуквото, към което причислиха БСП.

Ако и вторият мандат се провали, напред излиза президентът – най-кошмарният сценарий за Борисов. Радев при това прави крачка напред от добри позиции – загатнатите намерения на ГЕРБ да му стоварят вината за ниската избирателна активност заради датата 4 април се провалиха. Въпреки пандемията и пуснатата почти на воля зараза, българите излязоха  да гласуват.

Още на 2 септември миналата година (при откриване на есенната сесия на 44-то Народно събрание на фона на първото народно въстание) ДПС поискаха две оставки – на премиера и на президента. И оттогава насам държат на позицията си. На Радев няма да му бъде трудно да зачертае ДПС от потенциалните кандидати за трети мандат. Но ще прескочи ли БСП, която, впрочем, още не е обявила дали ще го подкрепи за втори мандат?
Остават още две опции - „Демократична България“ и „Изправи се. Мутри вън!“ За тях обаче се предполага, че са били част от формулата при втория мандат.

Каквото и да реши президентът, третият мандат уверено проправя пътя на служебно правителство, което да подготви нови парламентарни избори.

Кабинет, назначен от Радев, предполага ревизия на досегашното управление и в същото време автоматично допуска решаваща битка за реализация на първия мандат.

Разсичането на възела за властта сега започва.

 

ГЕРБ вече отправиха своето предложение за експертен кабинет. Но Борисов направи голяма грешка с репликата за „чакалите“: „Мили мои опоненти, какво ще правите, ако симпатизантите на ГЕРБ ви подгонят като чакали?“

Дали опонентите са толкова мили, предстои да видим, но със сигурност са досетливи и калкулират в сметките, че „чакалите“ ще действат при все още силен ГЕРБ и разпокъсана опозиция. Трите нови парламентарни формации осъзнават все по-силния си интерес от служебно правителство и нови избори, след които ГЕРБ евентуално няма да е първа политическа сила.

Сега те са на гребена на вълната, политическа глупост би било да я изпуснат.

Както и да се развият събитията, има един проблем, който ще бъде първото изпитание за новия парламентарен състав и първата стъпка към трайно решение за промяна на българския модел за правене на избори и модела на управление, наложен през последните години.

 

В кампанията Христо Иванов обеща, че първият законодателен пакет, който коалицията ДБ ще внесе в НС, е за дистанционно гласуване и електронно управление.

Дистанционното гласуване ще „стопи“ както опашките пред пунктовете за гласуване в чужбина, така и тежестта на купения и контролиран вот.

 

После нека има избори.

Eпицентър.бг/

Автор:

Добавени коментари

К.ур за БСП и Пиринско.бг публикува:
10 Април 2021 | 14:08
Хората показаха и голем среден пръст на миризливите бесепе.дерасти като вас! Скоро ке умрете от глад русофилистични к.урви!

Добавете Вашия коментар

TOP