ГЕРБ предлага драстични глоби и наказателна отговорност за рибари бракониери

30 Април 2018 | 14:33
0 коментара
Политика

По инициатива на народните представители от парламентарната група на ГЕРБ - промени в Закона за рибарство и аквакултури.

Идеята е да се приложи цялата сила на закона към порочната практика на бракониерите и чувството им за безнаказаност вследствие на което продължават да извършват нарушения ползвайки забранени методи за ловене на риба.
През последните три години са иззети над 456 км мрежи за незаконен улов, и представители на рибно опазващи организации потърсиха съдействие за справяне с бракониерските методи и прекратяване на начини на улов.
В продължение на тези разговори парламентарната група на ГЕРБ подготви промени в Закона за рибарство и аквакултури. Те засягат основно три насоки, като едната е сериозно завишаване на финансовите санкции - глоби между 10 000 и 15 000 лв. - в зависимост дали е първо или последващо провинение, рецидив - за бракониерство при улов на риба и използване на динамит. При сегашната практика служители на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) стават свидетели на поставянето на хрилни мрежи, но при залавяне на бракониера мрежите са празни и това автоматично води до оневиняване в съда.
Другата промяна в закона предвижда 5% от прихода, получаван в риболовните магазини, в които се продават риболовни билети, да отиват за зарибяване, добави народния представител Александър Мацурев. Лицата, които ловуват, да бъдат запознати задължително с актуалната нормативна уредба, е също сред заложеното в законопроекта.
Третата група промени предвижда повече правомощия на служителите на Изпълнителната агенция така, че да могат имат право и да задържат нарушителите.

Добавете Вашия коментар

TOP