ГЕРБ отказаха преки помощи за засегнатите, няма да се пипат и военните разходи

05 Април 2020 | 16:45
0 коментара
Политика

Бюджетната комисия прие на второ четене актуализацията на бюджета. Очаквано управляващите не приеха нито едно от предложенията на опозицията. БСП предлагаха да се отпусне по една минимална заплата на самоосигуряващите се и на хората в неплатен отпуск. Настояха също средствата от бюджета на военното министрество за нови бронирани машини и кораби да се пренасочат за социални мерки. От ГЕРБ отхвърлиха всичко.

Румен Гечев от левицата представи предлаганите от неговата група поправки. Той бе категоричен, че предложената от правителството схема 60/40 очевидно не работи, защото при нея бюджетът не покрива осигуровките върху въпросните 60 процента. Затова от БСП предложиха държавата да поеме и осигуровките върху заплатата. Той припомни, че работодателските организации оценяват мерките като неработещи и много малко фирми реално ще се възползват от 60/40.  

БСП предложи парите, предвидени за покупка на ново оборудване за армията да се пренасочат за отпускане на една минимална заплата на самонаетите. Червените искаха също търговските обекти и заведенията , засегнати от извънредното положение, да бъдат освободени от тротоарно право и ДДС върху бракуваните продукти, които не са могли да употребят. ГЕРБ отхвърлиха и това предложение. Гласуваха против и идеята на социалистите да се подпомогнат земеделските производители в секторите за плодове, зеленчуци, месо и мляко.

От НФСБ и ДПС подкрепиха актуализацията на бюджета, предложена от ГЕРБ, но настояха за поправки, свързани с мярката 60/40. Те настояват държавата да поеме осигуровките върху тези 60 процента от заплатите на работниците, които в момента са в платен отпуск заради кризата.

Добавете Вашия коментар

TOP