ГЕРБ и ОП стегнаха редиците, режат командировки в името на кворума

19 Февруари 2019 | 11:45
0 коментара
Политика

Управляващата коалиция стегна дисциплината и гарантира, че ще варди кворума, за да приема закони в отсъствието на БСП. 

Заявлението направи лидерът на "Атака" Волен Сидеров в присъствието на Цветан Цветанов и Красимир Каракачанов. Другият коалиционен партньор, Валери Симеонов, се извини с ангажимент и изпрати заместника си Борис Ячев. Симеонов е планирал малко по-късно пресконференция.

В негово отсъствие трите партии от ОП заедно с носителката на мандата ГЕРБ се разбраха да довършат мандата. Отсъствието от парламента не е решение, отсече Сидеров. И констатира, че при бойкота на БСП сега останалите ще действат още по-експедитивно. "Сега по-делово и по-спретнато ще става придвижването на законите", предположи той. Цветанов добави, че ще се наложи да ограничат пътуванията зад граница и участията си във форуми на депутатите от мнозинството, за да гарантират кворума. Коалиционните партньори обсъдили още ангажиментите си по управленската програма, които изпълнявали.

По повод интригата с това чие предложение са били поправките за вдигане на прага на преференцията, след като Борисов вчера обяви, че било настояване на НФСБ, заместникът му уточни, че предложението е било на ДПС. "Внушенията, които направиха преди дни, че ГЕРБ има съглашателство с една от силите в опозицията, не е вярно", отсече той. И обясни, че си говори с всички политически сили, както и че ще продължи да го прави. "Ще продължа да водя разговори и с ДПС, и с БСП, когато се налага", каза Цветанов.

Той обясни, че от движението са разбрали, че в обществото няма нагласа да бъде възприето искането им за кампания на майчин език и за падане на уседналостта, но са държали на машинното гласуване и на преференциите. Промените обаче за преференциите се наложили заради обществената реакция и ГЕРБ се вслушал в нея.

Добавете Вашия коментар

TOP