ГЕРБ и БСП в лют скандал в зала за медицинските сестри

06 Март 2020 | 14:23
0 коментара
Политика

ГЕРБ и БСП влязоха в лют спор в пленарна зала заради медицинските сестри, който се барикадираха в Партийния дом, а една от тях за кракто дори бе на перваза на прозореца.

Всичко започна с декларация на БСП, прочетена от соцлидерката Корнелия Нинова от трибуната. Тя заяви, че не могат да мълчат за случилото се, като определи барикадата на сестрите като "безпрецедентен акт на отчаяние". тя обвини властта, че вече вече 1 г. лъже медицинските сестри, отнася се с цинизъм към тях, а не разрешава проблемите им и  реформа в здравеопазването няма.

Тя обяви за алтернатива предложенията на БСП - болниците да не са търговски дружества, да се намали ДДС за лекарства и да се приеме наредба за заплатите на медицинските работници.

Тя обвин, че ГЕРБ са проявили цинизът, арогантност и безхаберие. Шефката на ПГ на ГЕРБ Даниекла Дариткова пък дори си била позволила да лепи етикети, като нарекла една от сестрите  - "жена с нестбилно психическо състояние". Според Нинова това не било така, а действията на сестрите били акт наотчаяние. Намекна, че ГЕРБ сега щели да прехвърлят вината на НСО. За провалената реформа пък вина имало правотелството на Бойко Борисов. По думите й кабинетът няма желание за реформи.

В отговор Дариткова повтори тезата си, че барикадата в НС е организирана декларация с политическа цел, маскирана накто синдикални искания. Тя дори заподозря, че деклрацията на БСП била написана още преди ден. По думите по време на здравната комисия, дори и депутатите на БСП не искали да говорят със сестрите.

Сред тях са пък хора от Инициативния комитет на неуспялата кандидатка за кмет Мая Манолова и никой не знае кой от бранша стои зад тях.

Виждам остра конкуренция кой да оглави протеста между системната партия БСП и Мая Манолова, коато иска да очертаие своето политическо бъдеще, скочи Дариткова. И обвини БСП в безотговорно отношение, че се опитва да толерира поведението на сестрите. Неморално от ваша страна е да се възползвате от ситуацията, обърна се тя към червените. И обяви, че ако дадат разумно предложение, каквото досига не била чула, управляващите щели да го обсъдят. Дариткова даде да се разбере, че и  НСО са били неподготвени за кризисната ситуация.

Последва размяна на релики между депутати от левицата и водещия заседанието Емил Христав. Червените го обвиниха, че не може да укроти залата, а депутатите от ГЕРБ само подвиквали с надсмешка. Микрофонът на  зам.-шефа на ПГ на БСП Драгомир Стойнев пък бе спрян. Емил Христов на свой ред обвини червените, че с държанието си се опитват да създадат извнъредна ситуация в НС.

В резултат Антон Кутев поиска медицинските сестри да бъдат доруснати за изслушване в пленарната зала. Неговият колега Александър Симав обяви от трибуната, че депутат от ГЕРБ е извикал "терористио" от място по адрес на медицинските сестри, без да назове името му, но призова да бъде наказан. След него обаче Филип Попов обяви, че става дума за Спас Гърневски, който вече имал две наказания и затова сега трябвало да бъде отстранен от пленарната зала.

На свой ред Гърневски поиска думата, която обаче така и не му беше дадена, защото червените скочиха от местата си. Започна една размяна на реплики и викове от място. Емил Христов на няколко пъти призова Гърневски да си седне на мястото и накрая дори му повиши то: "Седнете на мястото си г-н Гърневски". 

В резултат заседанието бе прекъснато за 15 минути, докато страстите се успкоят. 

В кулоарите Гърневски даде да се разбере, че е викал терористи не по адрес на сестрите, а на БСП. "Към онези, които са взривявали църкви, правили са партизански движения, които два пъти са предавали България, обявявайки я за 16-а реблика на СССР, избивали са хората в Народния съд, това са комунистите"., каза той.

След почивката Емил Христов, който продължи да води заседанието, заяви,че в злата няма да бъдат допуснати тези, които са нарушили правилника, без да уточни дали става въпрос за депутатите от БСП, за Гърневски или за двете страни в спора. Накрая той обеща, че ще повдигне въпроса за реда в залата на Председателски съвет и даде да се разбере,че депутати от БСП злоупотребяват и пречат другите да се изказват.

Добавете Вашия коментар

TOP