Георги Първанов: Винаги съм готов да премеря сили с Борисов на президентски избори

16 Юли 2016 | 10:29
0 коментара
Политика
Георги Първанов: Винаги съм готов да премеря сили с Борисов на президентски избори

Името на кандидата ще реши дали ще играем заедно с БСП на този вот

Ние, в лявото, трябва да си свършим работата независимо кой е кандидатът на ГЕРБ

Борисов плаши с предсрочни избори повече за да стресне привържениците си и да мобилизира партията

ДПС е формация, с която трябва да се водят разговори

 

- Г-н Първанов, след атентата в Ница, какъв е изводът ви за мерките на Европа за справяне с тероризма?

- Първо искам да изкажа съболезнования на близките на загиналите и на френския народ и държава. Трагедията е наистина голяма. Но в Европа отдавна няма лидерство по всички въпроси, затова ЕС се тресе с тенденция към разпад. И това се отразява и на сигурността. В момент, в който трябва да има единство в противодействието на тероризма и другите предизвикателства, се изпращат флотилии в Черно море и се хвърлят сили по измислени теми. Никой не печели от това дрънкане на оръжие, а сигурността като цяло губи.

- Като заговорихте за Черно море - ще подкрепи ли АБВ проекта на БСП парламентът да задължи правителството да обяви Черно море за демилитаризирана зона?

- Позволявам си да кажа, че това е моя идея - по този начин да проверим лоялността на групата на ГЕРБ към премиера, дори когато той се изказва, меко казано, непрецизно. Но този документ трябваше да се изпипа, за да не звучи като закачка, а като солидна инвестиция в мира и сигурността в Черноморския регион.

- Трябвало е заедно да внесете това проекторешение, но БСП ви изпревари, така ли?

- Да. Това често се случва в политиката. Докато мъдрите се намъдруват, лудите се налудуват. Но проектът трябва да бъде сериозно редактиран.

- Оптимист ли сте за отношенията между БСП и АБВ след първата ви среща? Корнелия Нинова каза, че в БСП е замирисало на рози, препращайки към вашата реплика, че на всеки техен удар АБВ ще отговаря с роза.

- Срещата е позитивен акт. По политиките нямаме съществени различия. Особено когато става дума за президентската институция, оценката за сегашния държавен глава и за профила на бъдещия. Но остават много въпросителни, най-важната е името на кандидата. Това е определящият въпрос дали ще бъдем заедно на предстоящите избори.

- След срещата оставихте усещане, че по-скоро няма да сте заедно, защото няма да се разберете за кандидата. Какви са шансовете?

- На този етап не могат да се правят изводи. Но

категорично е

неприемливо

условието на БСП

двама души от АБВ (Първанов и Калфин - бел.ред.) да не могат да участват в надпреварата. Този остракизъм е категорично неприемлив. Ние също можем да поставим сходни условия и така да затлачим преговорите.

Аз съм правил голяма коалиция и за парламентарни, и за местни, и за президентски избори. Не бих могъл да си помисля, че ще поставя условие на д-р Дертлиев, на Кръстьо Петков или на друг. Затова онази коалиция беше силна и печеливша.

- Обиди ли ви това, че в БСП не ви искат за кандидат за президент?

- Отдавна съм надмогнал личните огорчения. Но Нинова цитира решение на Националния съвет на БСП, в което се дава много висока оценка на моите два мандата. За мен това е ключовият критерий. И не мога да се съглася с внушението, че това дистанциране априори произтича от допитването в БСП. Напротив, социалистите в огромната си част са казали, че са за взаимодействие с АБВ. Преговорите трябва да започнат на чиста маса, търсейки най-силната и печеливша кандидатура.

- Коя е тя?

- Имаме предложения, но коректният тон предполага първо да ги споделим с потенциалните партньори. Всяко “изстрелване” предварително стеснява базата на разговорите.

- Вие за себе си взехте ли решение дали ще участвате в кандидатпрезидентската битка?

- Взел съм, но ще го обявя първо на АБВ и в хода на преговорите.

- Описахте желания кандидат и образът до голяма степен покрива този на Ивайло Калфин. Той ли ще е?

- Има и други интересни имена. Трябва ни кандидат, който като президент би могъл да води от името на България дебата за бъдещето на Европа, на НАТО в региона. Калфин беше добър евродепутат, силен външен министър, може да свърши тази работа перфектно, с характер. Не е за подценяване и неговата социална ангажираност. Пак казвам - знаейки силните качества на нашите кандидати, сме отворени за разговори. Но няма да приемем ултимативен подход.

- А коя кандидатура на “Позитано” 20 бихте подкрепили?

- Няма да отговоря, защото това означава въпросният човек да бъде посечен на съответния партиен форум.

- Спрягат се все женски имена - Мая Манолова, Илияна Йотова...

- Няма да влизам в дебати дали е по-добре жена, или мъж. Държавният глава трябва да има мъжко поведение и воля.

- Завъртя се и името на вицепрезидента Маргарита Попова за патриотичен кандидат на център-ляво. Реалистично ли е?

- Вицепрезидентът Попова беше много силна за тези 5 г., с ясна и чиста позиция, често пъти разграничаваща се, но без да прехвърли добрия тон. Тя излиза от тази институция с голям актив.

- Какво ще се случи, ако БСП и АБВ не се споразумеят за общ кандидат?

- Имаме вариант и за самостоятелно участие. Имаме добри сегашни коалиционни партньори и успешни преговори с формации като “Гергьовден”. Вариантите са различни, но много е важно коя е личността. Защото

и най-широката

коалиция

със слабичък

кандидат е

обречена

Ние сме за единство на лявото, но това не е самоцел. Целта на президентските избори е промяна на модела на ГЕРБ, а това минава през победа. А не през избори, в които някой си решава вътрешните проблеми.

- Премиерът каза, че ако ГЕРБ загуби президентските избори, ще предизвика предсрочни за парламент. Ще се случи ли това?

- Това е логична последица и обичайна практика в много европейски страни. Но казано сега, това нищо не означава. По-скоро целта е да бъдат стреснати привържениците на ГЕРБ да не допуснат нови избори.

- Защо ГЕРБ още няма своя кандидатура?

- ГЕРБ има преднина от гледна точка на технологията, финансовия ресурс, механизмите за въздействие. Затова искаха 20 дни кампания - за да посочат и назначат президента. Ние държим да има по-дълга кампания, но за съжаление, много динамика се загуби в лявото.

- Ще се кандидатира ли Борисов за президент?

- Той ще мълчи до последно. Ние, в лявото, трябва да си свършим работата независимо кой е кандидатът на ГЕРБ.

- Водите ли разговори с ДПС за подкрепа?

- Не. Но ДПС е формация, с която трябва да се водят разговори.

ДПС отдавна са

на резервната

скамейка

и опитите да се обяснят някои неудачи на сегашната власт или негативни процеси в политиката с тях вече са неадекватни.

- Премиерът призова лидерите на партии да се включат в битката за президент. Пряко се обърна към Корнелия Нинова и Радан Кънев. А вие?

- Винаги съм готов да премеря сили с Бойко Борисов на президентски избори. Имам самочувствието на успешен президент, имам впечатлението, че хората са ме оценили, и не мисля, че ще му е лесно на Борисов. Но това не е предизвикателство. Да не си играем на лични закачки. Това е просто разсъждение, което произтича от друга полемика. Гледам на този въпрос хладнокръвно.

- Одобрявате ли плановете на правителството за “Белене”?

- Когато излезе решението на Арбитражния съд, казахме: Стига сте ровили в миналото и сте се замеряли с камъни кой е по-виновен, да вземем решение за рестартирането на “Белене”. Сега и други партии гравитират около идеята, трети предлагат приватизирането на проекта. Тази работа изисква максимално съгласие, диалог, експертна оценка, енергийна дипломация, в която ние бихме могли да бъдем полезни.

Всички са грешни по тази тема, защото от 2009 г. насам 6 правителства имат вина проектът да стане необратим. Вече можеше да имаме построен един реактор. Най-важното е незабавно да приемем нова ядрена стратегия, проект за коята АБВ отдавна предлага.Източник: 24 часа

Визитка

 Роден на 28 юни 1957 г. в с. Сирищник, Пернишка област

 Завършил е история в СУ “Св. Кл. Охридски”, има докторска дисертация

 Депутат 3 мандата - в 37-ото, 38-ото и 39-ото НС

 От 1996 до 2001 г. е председател на БСП

 От 2001 до 2012 г. е президент

 В началото на 2014 г. бе изключен от БСП

 Създаде лявата партия АБВ, която влезе в парламента и участва в управляващата коалиция с ГЕРБ

 Женен, с двама синове

Добавете Вашия коментар

TOP