Георги Първанов в Благоевград: Институционалните трусове са знак за криза в изпълнителната власт и за криза в българската политика

14 Май 2019 | 13:42
1 коментара
Общество

Институционалните трусове са знак за криза в изпълнителната власт и за криза в българската политика. Това каза пред журналисти в Благоевград преди представянето на книгата „Илинденско-Преображенското въстание 1903 през погледа на европейските дипломати“ президентът на Р България (2002-2012г.) Георги Първанов.

По думите му в момента няма политически дебат, а има едни безкрайни разправии и препирни, които не зареждат обществото с нови идеи, а по-скоро мотивират хората негативно към политическото.

Той посочи, че не е очаквал корупционните скандали конкретно, но това е нещо, което е зреело в обществото и трябва да бъде разкрито, както се казва „до последната тераса“.

„Не мисля, че все пак терасите са най-тежката корупционна схема и проблем. През тези 30 години на българския преход се раздадоха или уж продадоха за по 1 долар и други символични суми огромни предприятия, значими за българската икономика. Опасявам се, че тази дискусия може да покрие и замете големият дебат – нещо, за което ние отдавна настояваме – за една икономическа ревизия на българския преход“, заяви Георги Първанов.

Според него трябва да се създаде една комисия, която да проучи всички документи и да ги обяви публично, а след това да се даде думата и на съдебната власт. По повод оставките на министрите, Първанов подчерта, че по този начин се е видяло, че „изпълнителната власт има много къса резервна скамейка“.

Българската позиция изостава от динамиката на политическите отношения на Балканите. Имаме един нелош договор, подписан преди 2-3 години, но той се оказа морално остарял. Видяхме гърците как решиха своя проблем със Скопие по начин, по който буквално закова проблемите, затова няма никакви посегателства към гръцката антична история, но за сметка на това все по-често се говори за изграждането на македонската държава на основата на Илинденско-Преображенското въстание, което е кражба на българска история“, коментира Първанов и допълни, че трябва да има нов договор или анекс към настоящия, в който ясно да се запише, че за периода до първите десетилетия на XX век, в това число и Илинденско-Преображенското въстание, това е българска история, защото съзнанието на населението е българско, ВМОРО има български характер и както се вижда от дипломатическите документи, и тяхната оценка е, че става дума за българско население. Според него ако не направим това претенциите ще се увеличават всеки път.

Добавени коментари

Избирател публикува:
14 Май 2019 | 23:13
Я кажи по добре как върви алъш вериша с 5* хотел в Кюстендил мамa ти да е.ба нагла, комунделска крадлива!

Добавете Вашия коментар

TOP