Георги Първанов: Борисов не е оригинален с идеята за приватизационната ревизия

28 Октомври 2016 | 18:45
0 коментара
Политика
Георги Първанов: Борисов не е оригинален с идеята за приватизационната ревизия

„Борисов не е оригинален в тази идея. Още 2010 година исках да извадя икономическите досиета и да се анализират от експертите. И ако трябва, да се потърси прокуратурата”, заяви лидерът на АБВ Георги Първанов в студиото на „Лице в лице” по bTV, коментирайки тезата на премиера Бойко Брисов – да се направи ревизия на приватизационните сделки на прехода. „Ще поспоря с Борисов. Не министрите трябва да правят този преглед. А независим обществен съвет, който да анализира всичко ида го предаде на съответните органи”, каза още Първанов.
 
По думите му, също така е необходима и политическа ревизия, както и нова конституция, която дори може да е приета с референдум. По думите му, органите, които може да извършат въпросната ревизия - МВР и ДАНС, са част от една система - изпълнителната власт. „Навремето исках ДАНС да е служба - равно отдалечена, а не подчинена на изпълнителната власт”, припомни лидерът на АБВ.
 
Президентът подчерта, че наистина е необходима такава проверка, но тя не трябва да се изражда в лов на вещици, в атака срещу неудобни политици и бизнесмени.
 
Говорейки за предстоящите избори за президент, лидерът на АБВ заяви, че  не трябва да се идеологизира миналото. „Президентът не е ляв и десен, той не може да прави лява или дясна политика в сферата на сигурността”, поясни Първанов.
 
Първанов коментира и казуса „Белене”, на който той бе яростен защитник. „Към днешна дата трябваше да работят и двата реактора на „Белене”, които ние подарихме на Ердоган. „Южен поток” стана турски, Турция сега строи четири пъти по-мощна централа. Не е въпроса, че някой е проявил нестопанственост. Въпросът е защо тези проекти бяха спрени и бе лишена България от едно добро енергийно и икономическо бъдеще? Политическата отговорност трябва да бъде потърсена на ниво премиери. Шест поредни правителства имат вина за това”, каза Първанов.
 
Лидерът на АБВ, запитан защо шест поредни правителства се съпротивляваха на тези проекти и дали те са били икономически изгодни, каза, че най-вероятно „така са им казали отвън”. Той посочи, че въпреки провала на проектите, Борисов е говорил с перспектива за „Южен поток” и „Белене”. „Във всеки случай смятам, че решението „Белене” да бъде спрян е наложено отвън. За „Южен поток” по същия начин. През България можеше да минават 90 милиарда кубични метра газ. Това означаваше стотици милиони долари годишно”, каза още Първанов.  
 
Запитан защо от партията му говорят за президентския вот, като за уговорен мач, Първанов попита: „Къде госпожа Цачева и Радев ще се появят на общ дебат с останалите кандидати?” Според лидера на АБВ, големите партии се опитват да сведат сблъсъка до един двуполюсен идеологически, персонален сблъсък, а това е вредно за България. Истината е, че хората трябва да видят качествата на всичките кандидати. Има и качествени кандидати, отбеляза той. Засега обаче има отказ от двете големи централи за участието в такъв дебат. Мотивът за отказа е политическо решение. Необходимо е да се сблъскат кандидатите и тезите и хората да вземат информирано решение.
 
Първанов заяви, че възможността за предсрочни избори е много голяма, но не само заради евентуалния резултат на президентския вот. По думите му, „очевидно този кабинет не се справя”.БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP