Георги Марков: Меркел си отива, но завлича всички със себе си

16 Октомври 2018 | 04:23
0 коментара
Политика

На изборите в Бавария на 14 октомври управляващият ХСС – коалиционен партньор на ХДС и традиционен неин съюзник, постигна рекордно нисък резултат от 37,2%, с което загуби мнозинството си в Ландтага. Втори са Зелените с 17,5%, което показва ръст от цели 10%. Трета позиция заеха „Свободните избиратели“ с 11,6%, а „Алтернатива за Германия“ влиза за първи път в местния парламент с 10,2%. Другият коалиционен партньор на Меркел в Голямата коалиция – ГСДП, също се оказа големият губещ с 9,7%.

Прогнозите са за предстоящ трус и в Берлин, тъй като ниските резултати за утвърдените партии могат да доведат до размествания в правителството и дори за преосмисляне на участието на социалдемократите в коалицията, както и за още по-остри атаки към Ангела Меркел от страна на нейните съпартийци.


За изборите в Бавария и отражението им върху Германия и върху европейската политика разговаряме с Георги Марков, депутат от ПГ на ГЕРБ и бивш конституционен съдия. 

- Г-н Марков, в Бавария традиционният партньор на Меркел – Християнсоциалният съюз, постигна исторически нисък резултат на местните избори и то след 50-годишна пълна доминация в богатата провинция. Очаквана ли беше катастрофата и какви са според вас причините?

- Основният извод от резултата в Бавария е, че Меркел се отива. 
Но преди нея германските социалисти отидоха при френските – в небитието. 
Социологическите проучвания очертаваха тази картина и в този смисъл резултатите бяха очаквани. Дори даваха малко по-ниски проценти за ХСС. 
Резултатът е катастрофа за ХСС, като се има предвид, че тази партия никога в своята история не е слизала под 40%. Сега губи над 10% от последните местни избори. За мен голямата драма е, че вече се случи заклинанието на големия баварски политик Франц Йозеф Щраус, на чието име е кръстено летището в Мюнхен, а то е никога ХДС и ХСС да не допускат вдясно от себе си друг политически субект. Сега това е факт и то в самата Бавария:  „Алтернатива за Германия“ постигна исторически успех, влизайки за първи път в баварския парламент с над 10% и утвърждавайки се като втора политическа сила в Германия, на път са да станат и първа сила в Източна Германия. Социалдемократите, които се държаха за полата на госпожа Меркел, претърпяха такава катастрофа, че слязоха под 10% в Бавария и са пета политическа сила в провинцията и трета в Германия с резултат под 15%. Това е голяма драма в политическия живот и на Бавария, и на Германия.

Ако трябва да обобщим, Меркел завлече със себе си освен своята партия ХДС, която даде най-ниският си резултат на последните парламентарни избори, така и своята сестринска партия ХСС, и социалдемократите на бившия Мистър Европа, сега Мистър Катастрофа – Мартин Шулц. Със своята политика тя роди „Алтернатива за Германия“, която вече е значим фактор в политическия живот на страната. 

- Накъде според Вас ще тръгне сега политиката на страната с най-мощна икономика в Европа?

- Сега ще трябва да се види дали Меркел, която се кандидатура за пореден лидерски мандат, ще спечели на конгреса през декември срещу една сериозна кандидатура, каквато е тази на Матиас Хердеген - известен професор по международно право, който би камбаната, че Меркел трябва да си ходи. Ако тя остане начело на ХДС, това е още по-добре дошло за „Алтернатива за Германия“. Това, което става в страната – колене на малолетни, трепане на млади хора, имам предвид и Кемнитц, и Кьотен, преди това Висбаден, Кандел, мълчанието на медиите, смешната присъда от осем години за жестокия убиец, който кла малолетната Миа, всичко това праща Меркел извън борда. 
Това ще стане бавно и мъчително и ще коства загуба на още гласове на ХДС и на ХСС. Виждате какви скандали избухнаха между премиера на Бавария Маркус Зьодер и шефа на ХСС Хорст Зеехофер, който е един достолепен политик. Те си патят от това, че търпяха дълго време безумната политика на Меркел от 2015-а, която гласеше „Елате, ще се справим“. Очевидно тя не се справи. 

Виждате също разликата между нея и Хелмут Кол, който я откри за политиката. Кол ще остане завинаги в историята като обединител на Германия и на Европа. Меркел ще остане завинаги в историята като разединител на Германия и разединител на Европа. Тя на практика раздели Германия, тъй като източната част на страната очевидно не е съгласна с нейната политика и там „Алтернатива за Германия“ е мощна политическа сила. Раздели Европа на западноевропейска, която поддържа миграцията и джендър идеологията и която разруши традиционното семейство, и на централноевропейска, в която влизат Вишеградската четвърка начело с Орбан, Италия и донякъде Австрия. 
През ноември ще е голямата интрига какво ще стане с ЕНП. 

- Какво може да се случи според вас?

- Вече е ясно, че Партията на европейските социалисти е разгромена. Германските социалдемократи отиват при френските, за които самият Манюел Валс каза: „Нашата партия почина“. Същото се случва с италианските и австрийските социалисти, както и с прочутия шведски модел, където партията на Стефан Льовен постигна през септември най-ниския си резултат от 100 години насам. 

Сега въпросът е какво ще стане с Европейската народна партия. Макрон използва слабостта на Меркел и прави опити да взриви ЕНП. Това са думи на Виктор Орбан. Орбан казва така: Макрон използва ситуацията, иска да отцепи от ЕНП лявото крило, да разгроми ЕНП и всичко зависи от германците. 
Аз обаче се питам от кои германци? Състоянието, в което се намират ХДС и ХСС поставя под въпрос способността им да взимат адекватни решения. Прави ми впечатление, гледайки немските телевизии, как Манфред Вебер (б. ред. - номинираният за председател на ЕК и член на ХСС) се покри. Все едно не е в тази партия, не е неин заместник председател и не носи също вина за неуспеха. Със своята политика като председател на фракцията на ЕНП в Европарламента той ходеше по гайдата на Меркел, вместо да й дръпнат ухото и нея да извикат в Европарламента, а не Виктор Орбан. Ако ФИДЕС на Орбан бъде изключена на срещата на ЕНП през ноември във Финландия, ще направят голямо добро на Виктор. Ще му отвържат ръцете да влезе в много по-тесни отношения със Стив Банън, който прави „Движението“ със седалище в Брюксел, със Северната лига на Салвини, с партията на Хайнц-Кристиан Щрасе в Австрия, на Вилдерс в Холандия, с г-жа Льо Пен във Франция.

 

Засега Орбан не иска да напуска ЕНП. Казва: Мен Кол ме покани и в ЕНП няма политик от неговия ранг, който да ме изгони. Но всичко е възможно. Очевидно, на следващите евроизбори ЕНП ще слезе под 200 депутати. Интригата е дали Макрон ще успее да направи желания от него Блок на прогресистите срещу Блок на националистите, като има предвид Салвини в Италия, Орбан в Унгария и Качински в Полша. Другояче казано, прогресивните сили срещу реакционните по неговите думи. 

- Какви са шансовете на Макрон да успее?

- Засега опитите на Макрон изглеждат без особено бъдеще. Той няма подкрепа в собствената си страна. Паднал е под одобрението на Оланд за същия период и беше напуснат от знаков министър – Жерар Колон. По този повод известният френски журналист Ив Маму коментира, че Колон е отправил едно голямо предупреждение: мюсюлмани и немюсюлмани засега сме заедно, но няма гаранция, че утре няма да сме един срещу друг. Не ни делят девет планини от гражданска война. Маму написа книгата „Великото игнориране“, в която казва, че елитите в Западна Европа предадоха своите граждани и християнството. 

Сблъсъкът на прогресисти и националисти във въображението на Макрон ще е по-скоро в полза на така наречените националисти, които са чисти патриоти. Имам предвид и Орбан, и Качински, и Салвини. Неолибералното време изтече, но изтичайки, то ще донесе още беди на Европа. Не са изведени никакви поуки от това, което се случи. 

- Дали, стреснати от ниския си резултат, социалдемократите няма да напуснат Голямата коалиция на Меркел? 

- Социалдемократическата партия на Германия е на път да се срине като останалите социалдемократически формации в Европа – френската, италианската, австрийската, полската. Бих казал дори, че вече се срина. Не виждам в ГСДП имунна система за взимане на решения. Партията се води от една жена, която може да е много добър човек, но няма фасон на лидер и прилича на класна ръководителка. Дори да напуснат коалицията, едва ли нещо може да ги спаси. 
В Германия ситуацията е патова – вече не може с Меркел, но без Меркел няма кой друг да поведе. Самата ХДС няма лидер. Меркел направи всичко възможно да се обгради с хора от нейния жанр, които започнаха да губят. Не случайно Каудер, най-близкият й човек, загуби лидерското място на парламентарната фракция. Няма лидер и в ГСДП, след като Шулц, който нямаше лидерски качества и можеше да влезе в учебник по нехаризматичност, я провали. Мисля, че изборите в Бавария и крайно ниският резултат на социалдемократите ще доведе до брожение в партията и до напускане на коалицията. 
Мисля също, че Германия трябва да отива на предсрочни избори, но същевременно трябва да признаем, че не е готова за тях. „Алтернатива за Германия“ вече може да направи внушителен резултат, който окончателно да размести пластовете. 
Събитията през 2019 година в Европа ще наподобяват много на тези през 1989 г. Тогава падна комунизмът, стана голямата политическа криза в Източния блок. Сега кризата е основно в западните демокрации и тя се проявава като криза на традиционните партии. Разгромът на традиционните партии ще е дълготраен. Не мисля, че те са в състояние да се реанимират, тъй като на практика няма никаква разлика в политиката на християндемократите и на социалдемократите в Германия. Те са за джендър идеологията, гейбраковете, миграцията, за така нареченото многообразие. Те изтърваха работата, защото не са способни да гарантират най-ценното – животът и сигурността на гражданите. Вносът на мигранти донесе тероризма в Европа. 

Европейският съюз ще се раздели: на западноевропейски, който ще търси по-голяма интеграция и на централноевропейски, който ще се дистанцира от пълната интеграция, включително за квотите за мигранти, за еврото. 
Вишеградската четворка вече стана фактор в Европа със своето 70-милионно население и с изключителната подкрепа, която страните си оказват една на друга. Полша веднага реагира на опитите да бъде малтретирана Унгария. В Чехия не само премиерът Бабиш, не само президентът, но и парламентът излезе с декларация срещу евроинквизицията, която на практика постигна обратен резултат. Ако днес има избори в Унгария, Орбан ще вземе ¾ от гласовете. 
Социнтернът е в смешно положение. Аз се отнасям с уважение към г-н Станишев, който е български гражданин, към г-н Пирински, който е виден деец на Социнтерна, но те се занимават с Инстанбулската конвенция и с управлението на Орбан, а не с отмирането на социалистическите партии в Европа. Причината за това е само една: те не са социалистически, а неолиберални. Затова Корнелия Нинова бяга от тях – защото й говори чувството за съхранение. Тя се обяви в защита на Орбан, защото не може да не подаде ръка на човек, който свали цените на тока, водата, газа с 25%, който запази християнския характер на държавата си и който дава за трето дете 33 000 евро подарък от държавата. Как да не го подкрепя?! Соцръководството на ПЕС кого подкрепят? Неолибералната държава на джендъридеологията, банките и офшорките. Затова се докараха дотук. 
Лявото стана либерално и не може да реанимира, а Европейската народна партия си е изпяла песента. ЕНП няма лидер. Единственият там, който има биографията на борец срещу комунизма е самият Виктор Орбан – 30 години избиран за депутат, заместник председател на ЕНП. Но той очевидно не желае да прави либерална демокрация, иска християнска демокрация: суверенитет, национална идентичност, християнство, традиционен брак. 

- Има още един ключов въпрос, който се очерта от баварските избори – защо Зелените, които са твърди поддръжници на отворените граници и миграцията, печелят впечатляващо високи проценти? 

- Покачването на Зелените в Бавария с 10% показва, че това са точно тези 10%, които загубиха социалдемократите. Това са левите избиратели, които се изтощиха да гледат безумието на собствената си партия, която в коалиция с Меркел я притискаше дори за още по-отворена политика. Спомнете си изказванията на Шулц, който искаше да прави Европейски съединени щати. Левите избиратели отидоха при Зелените по простата причина, че са лява формация, неупотребена от властта. Друга причина е, че те имат една много гиздава лидерка – млада, красива, със сини очи, пие бира за разлика от лидерката на социалдемократите, която се държи като на погребение. Аз като мъж, ако трябва да гласувам, ще избера лидерката на Зелените, въпреки че не съм фен на зелените. 

Зьодер обаче заяви, че е изключено да прави коалиция със Зелените. Очевидно, ще се коалира със Свободните избиратели. Вероятно и със Свободните демократи, които, изглежда, прескачат бариерата от 5%. 
ХСС очевидно ще имат свой премиер. Дали ще е Зьодер, не мога да кажа след това поражение. Но Зелените и социалдемократите няма да влязат в баварското правителство. 
Нещата се развиват според мен като цяло в полза на АзГ, която вече доминира в Източния блок. След като вече е навсякъде в местните парламенти, трудно ще може да бъде игнорирана от медиите. Ще има парламентарни микрофони, повече средства, за да изгражда структурите си. Дотам ни доведе политиката на Меркел. Случващото се преди Евроизбори 2019 бе немислимо през 2014 година. 
Връщам се отново към темата Орбан: той е визионерът на Европа, който преди 3 години от Трансилвания каза, че неолибералният модел е изхабен и си отива; че ще прави нелиберална патриотична демокрация. Тук възгледите му изцяло съвпадат с посланието на Тръмп, отправено от трибуната на ООН. Това бе послание и към западноевропейския елит: ние се отказваме от политиката на глобализма и прегръщаме патриотизма. Няма да правим износ на демокрации и ще подкрепяме тези държави, които се борят за своя национален суверенитет. 
Тези думи на Тръмп пред ООН, както и тези на големия митинг във Варшава пред стотици хиляди поляци: „Вие, вишеградците, сте новият мотор на стара Европа“, показват на чия страна е Големият началник. Той е на страната на Вишеградската четворка, а не на страната на западните лидери. Това е факт. И този факт не е без значение, защото Тръмп лека полека се укрепва. Успя да спечели свой съдия във Върховния съд, ще победи опонентите си и на предстоящите избори през ноември. Без САЩ Европа е толкова беззащитна, че чак е смешно да се говори. Докара се дотам да плаща на Турция да ни пази - не от войски, а от мигранти! / Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP