Георги Икономов, кмет на Община Банско: Надявам се в близкото бъдеще Банско да стане целогодишна курортна дестинация

02 Септември 2017 | 09:01
5 коментара
Общество

Георги Икономов, кмет на Община Банско, в интервю за „Фокус“ , относно фестивала „Банско Балкан Фест“ и състоянието на пътната инфраструктура в курортния център

 

Фокус: Г-н Икономов, днес започва поредният фестивал в Банско – „Банско Балкан Фест“. Разкажете ни повече за него.

Георги Икономов: „Банско Балкан Фест“ от тази година носи това име, а първите 2 години, в които фестивалът се провеждаше името му беше „Банско Бохеми“. Сега сменихме името. Още първоначалната ни идея беше това да бъде балкански фестивал и мисля, че новото име е най-подходящо. Първата година го проведохме в началото на юли, а вече 2 години подред го провеждаме в началото на септември. Целта на това наше решение е да се удължи туристическият сезон, тъй като времето е хубаво. Аз мисля, че това е един фестивал, който има много бъдеще. Специално за това издание сме заложили на гръцка и сръбска музика, като разбира се има и български изпълнители. Фестивалът ще продължи 2 дни – днес и утре, като звездата е Драгана Миркович.

Фокус: Ангажирани ли са вече хотелите и изобщо има ли свободни места все още?

Георги Икономов: Смятам, че трудно ще се намерят свободни места вече. Хубавото е, че всички тези събития, които организираме вече няколко години поред наистина превърнаха Банско и в лятна дестинация, а освен това заетостта става много сериозна през лятото. Доскоро имах данните за месец юни тази година спрямо данните за месец юни миналата година и ръстът е над 30%. Ако това се задържи през целия летен сезон, ще бъде нещо много добро.

Фокус: Може би съвсем скоро няма да се налага хотелите да затварят врати през лятото, защото курортът пак е пълен.

Георги Икономов: Да, точно на това се надявам, а пък и в не чак толкова далечно бъдеще желанието ми е хотелите да не затварят врати и през пролетта и есента, така че Банско да стане една целогодишна курортна дестинация. Нашите усилия са насочени именно в тази посока.

Фокус: Г-н Икономов, да преминем и към една много важна тема – инфраструктурата, тъй като тя е основополагаща за развитието и на туризма, и на икономиката в една община. Какво е състоянието на пътната инфраструктура? Успяхте ли да реализирате някакви ремонти през летния сезон? Какво планирате?

Георги Икономов: Инфраструктурата в Банско е в почти отлично състояние. След реализирането на изключително трудния проект „Воден цикъл“, който мина през последните 3 години в Банско, инфраструктурата и най-вече асфалтът на улиците беше възстановен изцяло. Тоест след изграждането на канализацията през тези улици, където мина водния цикъл, а това са над 2/3 от града, улиците бяха възстановени с чисто нов асфалт, като бордюрите и тротоарите също бяха възстановени. Разбира се, на места все още има забележки, но те ще се оправят. Така че благодарение на реализирания воден цикъл инфраструктурата в града е в изключително добро състояние. В момента започваме освежаването на маркировката около училищата за първия учебен ден, както и на някои основни улици, тъй като маркировката много бързо се унищожава и от солта, която се хвърля през зимата, и от натоварения трафик през активния сезон по улиците на Банско, така че често се налага опресняване. До 20 дни ще започнем изграждането на улица „Гоце Делчев“. Това е една художествена улица, която започнахме да строим преди 2 години. Сега започва завършващия етап. Предстои асфалтирането на 4 нови улици в Добринище. Има асфалтиране на 2-3 улици в Банско, както и изкърпване на дупки, защото не може без това. Сега сме в процес на избор на изпълнител за улица „Пирин“, която представлява една много красива пешеходна зона. Може би няма да ни стигне времето да я завършим тази година, но поне ще я започнем сега, а през пролетта ще я завършим. Това, което е по-важно е, че освен инфраструктурата в града, и довеждащата инфраструктура е в много добро състояние. Благодарение на правителството и на Агенция „Пътна инфраструктура“ през последните години тя беше рехабилитирана изцяло. Това са всички подходи към Банско, както от Благоевград, така и от Баня и Гоце Делчев.

Фокус: Преди време се коментираше изграждането на панорамен път между Банско и Разлог. Какво се случи с този проект?

Георги Икономов: Този проект си стои, просто се оформят някакви последни подробности по издаването на разрешително за строеж и се съгласува. Това е проект, който бихме могли да реализираме единствено чрез европейско финансиране и затова чакаме отварянето на европейските програми. Първоначалната информация е, че това ще стане след декември.

Фокус: Тоест не сте се отказали?

Георги Икономов: Не, не сме се отказали категорично, макар че ще видим какви са условията на програмата и ще изградим приоритетите си, тоест ако имаме някой по-важен проект, може да входираме него, вместо проекта за панорамния път. Всичко зависи от възможностите за финансиране.

Добавени коментари

дунката публикува:
03 Септември 2017 | 00:42
Да за седем години кмет две улици са направени Гоце Делчев и Отец Паисии а другите кво ги правим ??????? Поне другите главни улици направете като хората.Та Чак Пак били отлично състояние.
Магарешки публикува:
02 Септември 2017 | 17:40
Магарешките лайнари прописаа
ДО ВЛАДО/ФАЛШИВИЯ публикува:
02 Септември 2017 | 17:40
ДО ВЛАДО/ФАЛШИВИЯ Балкански ритми ще звучат в Банско на 1 и 2 септември. Лятната фестивална столица събира култови български, сръбски и гръцки изпълнители на „Банско Балкан Фест” 2017. Ей боклук фалшив, нали и ти вчера мяташе кючеци на площада бе мърша долна.
Бего публикува:
02 Септември 2017 | 14:20
Ти боклук крадлив ни направи с тоя воден цикъл да ни мирише в къщите и в дворовето бе олигофрен!Как не те е срам бе шут крадлив,какво си направил хубаво освен да крадеш лайно такова.
Околийски публикува:
02 Септември 2017 | 12:58
БРАВО!Ама голямо браво за "отличната" улична настилка!Верваме ти,кмете!То се вижда.Особено по улиците,които сте оставили за обходни на затворените /пешеходните/ такива.А те са в окаяно състояние.Но нали като предвождащата ви тиква-трябва само да се хвалите с гордо вдигната глава,дори и когато лъжете.

Добавете Вашия коментар

TOP