Георги Икономов, кмет на Банско: 5 октомври е най-големият празник за Банско, който може да съпоставим със значението на 3 март за България

05 Октомври 2017 | 12:55
0 коментара
Общество

За мен 5 октомври преди всичко е най-големия празник за Банско и мисля, че бихме могли да съпоставим този ден със значението на 3 март за България. Това каза за„Фокус“ кметът на Банско Георги Икономов по повод 105-годишнина от освобождението на Банско.

„Това е така, защото на 5 октомври  идва истинската свобода за Банско и цяла Пиринска Македония. Лично аз съм изключително горд от факта, че Банско е първото освободено селище в Пиринска Македония през 1912 година. Важно е да отбележим, че Банско само се освобождава с помощта на четите на войводите Христо Чернопеев, Михайл Чаков и Пейо Яворов“, каза още Георги Икономов.

Кметът на Банско добави, че през 1912 година населението в града е било изключително свободолюбиво, със силен войнствен дух.

„Ние успяваме сами да извоюваме свободата си на тази дата и дочакваме българските войски като вече свободни. Изключително признателен съм, че съм наследник на тези горди, свободолюбиви банскалии.  Датата 5 октомври бележи новото начало, новото развитие на съвременния град Банско“, посочи Георги Икономов и допълни, че банскалии много обичат своя град и своята история, силно тачат своите близки, роднини – баби, дядовци и всички герои, които са живеели преди тях, и които са дали живота си в името на свободата.

По думите му всички тези неща се помнят и се предават от поколение на поколение.

„Гледайки спектакъла на самодейците и препълнената сцена от деца, облечени в народни носии до възрастни жени на по 70 – 80 – 90 години, то със сигурност мога да кажа, че в Банско не е трудно да се спазват традициите. Затова и един от девизите на Банско е „Традиции и модерност“, тоест нашия град и община е съчетание от традиции и модерност. Това нещо не е само девиз за нас, а и е истина, защото както се развиваме динамично в момента, с навлизането на модерна ски зона, модерни и лъскави хотели, в същото време в своето сърце Банско остава такъв, какъвто е бил през вековете“, каза още Георги Икономов.

Според него радостно е, че  всичко това се случва не само на яве, но и в душите и сърцата на хората, в техния живот. „Лично аз съм спокоен, че традициите в Банско ще продължат да се спазват“, посочи кметът на Банско Георги Икономов.

По повод празника на Банско, кметът пожела на всички банскалии да  не забравят тези, които без да се поколебаят са обличали четническите униформи и са влизали в сражение, за да си извоюват най-скъпото – свободата и правото на свободен живот.

„Благодарение на тези хора днес, ние сме тук, затова не трябва никога да ги посрамваме с действията си и с начина ни на живот. Напротив. Трябва да се стремим и да живеем по начин, по който ще съхраним Банско такъв, какъвто е бил в миналото, с каквато известност е бил едно време – процъфтяващо и свободно средище на култура и духовност. Наш дълг е да пренесем всичко това в нашето съвремие. Трябва да работим и учим нашите деца, за да не посрамваме нашите деди“, подчерта Георги Икономов.

Добавете Вашия коментар

TOP