Георги Икономов: Договорът с концесионера в Банско няма да бъде прекратен и аз не виждам причина за такова действие

08 Март 2016 | 18:06
1 коментара
Общество
Георги Икономов: Договорът с концесионера в Банско няма да бъде прекратен и аз не виждам причина за такова действие

Георги Икономов в интервю за Радио ‘‘Фокус’’ - Пирин относно изграждането на нов лифт и управлението на ски зоната в Банско.

Фокус: Господин Икономов стигнали се до решение на проведената вчера среща, какъв е изводът от нея?


Георги Икономов: Решението е, че консенсус по казуса „Банско“ няма да се постигне с представителите на зелените организации. Въпреки доводите и убедителните факти, изказани от заместник-министър Николай Нанков, както и от председатели на три парламентарни комисии, които са и ресорни. Представени бяха още и факти от началниците на ДНСК и кадастъра, но зелените не приеха аргументите им, и не пожелаха да изчистят този въпрос завинаги, за да се продължи напред.


Фокус: Зелените организации ли са основните опоненти на идеята?


Георги Икономов: Да, те са основните опоненти, но аз се чудя защо толкова трябва да се вслушваме в тях, т.к те са една неправителствена организация, която може да изкаже своето мнение, но не и да блокира един или друг процес. Тези представители на зелените организации на срещата не изтъкнаха, нито един екологичен довод. Дебатът вчера, според мен засегна по един начин и демократичността на нашето общество. Ние не трябва да допускаме тези хора, т.наречени зелени, блокирайки този процес да застрашават демократичността на България. Естествено трябва да отчитаме мнението им, но то не бива да бъде определящо.


Фокус: Виждате ли посока за разрешаване на този казус?


Георги Икономов: Да, разбира се. На срещата вчера присъстваха изключително отговорни хора, министърът на туризма Николина Ангелкова, на икономиката Божидар Лукарски, на спорта Красен Кралев, както и председателите на ресорните парламентарни комисии, представители на неправителствения сектор, на община Банско и на концесионера „Юлен" АД , хора от които зависи бъдещето на България. Надявам се, че те видяха несъстоятелността и инатлъка, може би подплатен с икономически интереси на една шепа хора. Дано те да представят на премиера Бойко Борисов всички факти, мнения и да настояват да се тръгне напред, за да започне и разплитането на въпроса, а то ще започне от подписване на допълнително споразумение и анексиране на настоящия концесионен договор. След това ще се приеме и плана за управление на парк Пирин и евентуално ще започне проектирането и изграждането на втора кабинка, още лифтове и писти, както в Банско, така и в Добринище.


Фокус: Господин Икономов, тогава кой има полза от блокирането на проекта за изграждане на нов кабинков лифт и разширяване на пистите в Банско ?


Георги Икономов: Вчера стана ясно от мониторинга на МОСВ, че откакто работи ски зоната популацията на животни се е увеличила, т. е ски зоната няма отрицателно въздействие върху биоразнообразието, няма нито екологични, нито законови нарушения. Дейността в ски зоната за сега е изцяло законова. А за да има интерес, да не се развива туризмът в Банско, според мен има набъркани политически и лични интереси.


Фокус: Как ще се отрази евентуалното прекратяване на договора с концесионера за Банско и за България?


Георги Икономов: Договорът няма да бъде прекратен и аз не виждам причина за такова действие. Забелязвам, че много лесно се борави с това понятие, много хора се упражняват с него, без да си дават сметка какви ще са последствията от едно такова решение. Поне 280 млн.лева ще загуби държавния бюджет, защото след изследването на концесионния договор и неговото прилагане до момента, от страна на междуведомствената работна група, тя не е открила основания за прекратяването на договора. Ако се прекрати без железни основания сме убедени, че концесионерът ще заведе искове срещу държавата, които ще включват пропуснати ползи за напред и направените инвестиции до момента.


Фокус: Защо се заговори за прекратяване на концесионния договор?


Георги Икономов: Това бе изговорено от определени групи хора. Смея да твърдя, че тази група не мисли национално отговорно. Прекратяването на тази концесия,която работи вече пет години, закриването на зимния курорт, който е лицето и марката на България за ски спортове и зимен туризъм. Ако целта на някой е да се затрие цял сектор от ски туризма за мен е напълно безотговорно.


Фокус: Какви ще са ползите за Банско и региона, ако този казус намери решение в по-скоро време?


Георги Икономов: В Банско работят около 5000 души през сезона и то не от региона. Работните места ще се удвоят. Хотели и сгради, които до сега не са работили ще заработят. Тези хотели ще генерират повече данъци за държавата-данък печалба, данък общ доход, ДДС, а за общината-Данък сгради; туристически данък и такса смет. Ползите са огромни, като Банско изхранва не само банскалии, а и много хора от цялата страна.
Спаско ПОПХРИСТОВ

Добавени коментари

Хоп-хоп! публикува:
08 Март 2016 | 20:33
"Какви ще са ползите за Банско?...".Г.И.:"...това,това,това и Де Де Се-е-е".Да не се забрави!

Добавете Вашия коментар

TOP