Георги Хаджиев, СДВР: Очаква се сериозно затруднение при придвижването в столицата заради протестите

30 Юли 2020 | 08:52
0 коментара
Общество

Днес се очаква сериозно затруднение при придвижването в столицата заради протестите, създали сме необходимата организация.

Това каза директорът на СДВР Георги Хаджиев на брифинг, предаде агенция „Фокус“.

„Днес се очаква сериозно затруднение при придвижването в столицата. Към момента на пл. „Орлов мост“ малка част от протестиращите са разположили около 10 палатки и воденето на разговори с тях е изключително непродуктивно. Затруднения ще има и по бул. „Цар Освободител“, защото от пл. „Независимост“ към Президентството също има 8 палатки и там има около 10-ина протестиращи“, посочи той.

„Цяла нощ с колегите сме водили разговори, защото голяма част от кръстовищата в центъра, с протестиращите. Към малките часове постигнахме резултати и няколко кръстовища бяха освободени и там трафикът няма да бъде затруднен. Искам да призова всички граждани да бъдат толерантни“, каза още той

„Създали сме необходимата организация, за да могат столичани да се придвижват и да стигнат до работните си места, тъй като към настоящия момент пл. „Орлов мост“ е блокиран“, допълни Хаджиев.

 

Част от протестиращите се опитват да налагат правила и да дават указания на полицейските органи, което е недопустимо, каза още директорът на СДВР Георги Хаджиев.


„В колегите виждам сериозно натоварване и изключителен стрес. Засега пазят абсолютен самоконтрол. Най-важен е подходът. През последните няколко дни бяхме свидетели на ескалация на напрежението. Онзи ден на светофара на Ректората, ако не беше професионалното отношение на колегите, можеше да има сериозни сблъсъци“, посочи Хаджиев.

„Вчера имаше ескалация на напрежението на бул. „Арсеналски“ и бул. „Черни връх“, при което спряха автомобил. Част от протестиращите се опитват да налагат правила и да дават указания на полицейските органи, което е недопустимо. Нямам как без правни основания да искат полицейските служители да тестват шофьори за алкохол и наркотици. Няма да възприемем налагането на правила от страна на протестиращите, за да се опитваме да намалим напрежението. Знаем нашите правомощия и няма да се колебаем да ги изпълним“, каза още той.

„Създали сме организация, така че и трафикът, и автобусите на градския транспорт да бъдат изведени от пл. „Орлов мост“. Апелирам гражданите да проявят търпение, защото се очаква сериозно затруднение на трафика“, посочи Хаджиев.

„За нас е изключително трудно да предвидим намеренията на протестиращите. Ако беше заявен протестът в Столична община и бяха подадени маршрути, щяхме да създадем организация, за да не се стига до сблъсъци. Щом получим информация, създаваме организация за придвижване. За нас всеки гражданин е важен и го показваме за сетен път. Търпението ни е огромно, но трябва да има някакви граници“, допълни той.

 

Няма задържани от снощните протестни действия, полагаме огромни усилия да не се стига до физически сблъсъци. Това каза директорът на СДВР Георги Хаджиев по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Около 2 - 3 пъти се опитах да говоря с протестиращите, но не постигнахме резултат. Опитваме се да спазваме правата и на протестиращите, и на гражданите. Голямо е притеснението, че въпреки нашите усилия и призиви, може да се стигне до физически сблъсъци и полагаме огромни усилия да не се стига до такъв критичен момент“, посочи Хаджиев.

„Надявам се на здравия разум и на протестиращите, и на останалите граждани. За нас е изключително важно всички да бъдем толерантни. Ние никога не изхождаме от позицията на силата. Опитваме се да постигнем диалог и да им обясним, че и другите граждани имат права и се опитват да стигнат до работните си места. Трябва да положим максимални усилия, за да запазим мира и всеки, който иска да протестира, да го прави по начин, който е регламентиран законово“, каза още той.

„Няма задържани от снощните протестни действия. Идеята не е да задържаме лица. Нашата стратегия е да водим диалог с всеки един и да го убеждаваме, че всичко трябва да стане демократично и да се опитаме да запазим спокойствието“, допълни той.Eпицентър

Добавете Вашия коментар

TOP