Георги Динев, ГЕРБ: Доизграждането на Автомагистрала „Струма“ е приоритет за нас

10 Юли 2017 | 23:38
0 коментара
Политика

Доизграждането на Автомагистрала „Струма“ е приоритет за нас. Това каза на пресконференция днес в Благоевград Георги Динев, Народен представител в 44-то Народно събрание и член на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, и Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

 „Този проект е приоритет за нас, народните представители от ГЕРБ от Благоевградска област, затова по казуса с АМ „Струма” потърсихме компетентното мнение на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който ни увери, че международното трасе ще бъде завършено. Няма да крия, че най-проблемния участък е ЛОТ 3.2, именно Кресненското дефиле. По ЛОТ 3.1 и ЛОТ 3.3 вече има избрани изпълнители, работи се и не се очаква някакво забавяне или неизпълнение на зададените задания. Относно ЛОТ 3.2 наистина съществува опасност от забавяне, но то вече не е толкова в ръцете и не попадна в отговорността на АПИ, МРРБ, Министерството на транспорта и като цяло на държавата, защото всички знаем, че там се очаква и постоянно има процедури по обжалвания“, каза още Динев. 

Той отбеляза, че тези процедури основно са правени от различни екологични организации и че ако се случи това, наистина ще има опасност от забавяне на цялата процедура по избор на изпълнител на този проблем участък ЛОТ 3.2.

По време на конференцията народните представители от ГЕРБ Даниела Савеклиева, Георги Динев, Александър Мацурев и Стефан Апостолов дискутираха и други актуални теми.

Стефан Апостолов и Александър Мацурев обявиха, че са поставени два въпроса към министъра на здравеопазването проф. Николай Петков.

„Искаме конкретна информация има ли забавяне по програмата „Региони в растеж” по приоритетна ос 4 „Регионална здравна структура”, чрез която е предвидено модернизация на спешната медицинска помощ. Ние подкрепяме изцяло този проект, който е с огромна обществена полза и разчитаме на закупуване на модерни линейки, оборудвани с медицинска апаратура, както и за строителство и ремонт на сгради за спешни центрове извън областните градове”, коментира Александър Мацурев.

Той подчерта, че наболял проблем е липсата на спешен център в община Белица и е важно да е ясно какви дейности предстоят за изпълнение по този проект. Другото питане към здравния министър е във връзка с безлимитно финансиране на процедури за асиситирана репродукция.

„През месец май кабинетът прие промени в постановлението за изпълнение на държавния бюджет, с което на практика се осигурява нужния ресурс за всички необходими процедури за асистирана репродукция /Ин витро/. Планираните средства са в размер на 12 млн лева, като се гарантира толкова ресурс, колкото медицинската целесъобразност и нуждите на пациентите изискват. По този начин България се нарежда сред страните-лидери в Европейския съюз в стимулирането на ин витро процедурите от държавата. Към момента са одобрени около 3 000 пациентики, които обаче са в изчакване. За нас е важно да имаме яснота какви са реалните стъпки на Министерството на здравеопазването за своевременно получаване на достъп до ин витро процедури и подготвят ли се и какви промени в Правилника за работа на Центъра за асистирана репродукция и в Правилата за одобрение”, уточни Стефан Апостолов.

Добавете Вашия коментар

TOP