Георги Андонов, ПП ГЕРБ: Един от основните успехи на Кабинета „Борисов 2“ бе добрата комуникация и работа с кметовете, независимо от коя партия са

21 Ноември 2016 | 07:12
3 коментара
Политика
Георги Андонов, ПП ГЕРБ: Един от основните успехи на Кабинета  Борисов 2  бе добрата комуникация и работа с кметовете, независимо от коя партия са

Георги Андонов, народен представител в 43 – то Народно събрание от ПП ГЕРБ в интервю за предаването „Метроном“ по Радио „Фокус“ - Пирин


Фокус: Г-н Андонов нека за започнем от там защо наистина трябваше да се стига до оставка на правителството и ще наруши ли това стабилността в отделните общини, а и като цяло в България? 
Георги Андонов: Категорично оставката на правителство не се прие добре от хората, лично на мен като народен представител ми се обадиха множество хора, за да окажат подкрепата си по отношение на политиката провеждана от правителството и с молба да не се подава оставка. Все пак аз мисля, че решението на премиера в оставка и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов е правилно, защото този вот на недоверие, които получихме във връзка с провеждана от нас политика бе даден от избирателите и гражданите на България. По отношение на това колко силна е нашата партия като послания излъчвани към отделните избиратели, колко силна е по отношение на това да избере правилния лидер в една такава надпревара, по отношение на това как да формира самите послания и да ги изпрати към избирателите, то хората категорично казаха, че победител в тази надпревара е БСП и издигнатия от тях кандидат. Затова решението на министър-председателят в оставка мисля, че на този етап е една много достойна постъпка, която казва, че когато има един такъв резултат, политиците трябва да се съобразят с волята на народа. А как ще се отрази цялата ситуация на общините и на самата държава, какъвто бе и вашия въпрос, то надявам се, че като заяви лидера и премиера на нашата страна в оставка г-н Борисов ще се направи всичко възможно за един плавен преход от сегашния Министерски съвет, който е в оставка към служебното управление. Дали то ще бъде на г-н Плевнелиев или на г-н Радев или пък някакво общо няма никакво значение въпроса е да има последователност и да не се претърпят сериозни сътресения в институциите. 

Фокус: Казахте, че доста хора са се свързали с Вас, за да апелират правителството да не поддава оставка. В тази връзка смятате ли, че е възможно вотът, който дадоха българските граждани да не е толкова срещу партията ГЕРБ, а срещу самата управляваща коалиция?
Георги Андонов: Първо искам да започна с това, че от една страна допуснахме грешка по отношение на цялата предизборна кампания за президент и вицепрезидент на Република България, по отношение на формирането на посланията, по отношение на това, което ние предложихме като механизъм за управление на държавата чрез определената институция, по отношение на качествата на представителя, който ние пратихме за номинация за кандидат за президент. Всичко това бе затвърдено от резултатите на самите избори и хората го показаха. А иначе самата отговорност в тази управляваща коалиция разбира се е на най-голямата партия в нея – ПП ГЕРБ. Когато поехме да съставим правителство като партия мандатоносител на това управление знаехме, че ние носим най-голямата отговорност, най-големите позитиви, но и негативи, защото всяко едно управление е свързано с политики, които носят и положителни, и отрицателни послания. За да може наистина една реформа да е истинска, то след себе си тя трябва да носи болезнени последствия за някои кръгове и организации. Аз си мисля, че като цяло правителството на ПП ГЕРБ, правителството на „Борисов 2“ е едно успешно правителство, едно правителство което направи много реформи, но явно очакванията на хората са били много по-големи и ние не успяхме да ги оправдаем. 
Фокус: Все пак ПП ГЕРБ бе първа политическа сила на местните избори, взехте доста сериозни градове и въобще като цяло победата на партията по места бе категорична. Смятате ли обаче, че новата политическа ситуация и предстоящите парламентарни избори, неяснота около това кой ще поеме управлението на държавата в бъдеще ще се отрази негативно върху общините, особено тези които са с кметов на ПП ГЕРБ? Ще бъдат ли според Вас възпрепятствани те да работят?
Георги Андонов: Знаете ли аз съм народен представител вече трети мандат, минал съм през две служебни правителства, през три кабинета – два на нашия лидер Бойко Борисов и един на Орешарски. През тези три мандата видях много разнообразни действия от страна на политическите партии, които стоят зад отделните кабинети. По време на правителството на Пламен Орешарски видях много сериозна воля за реваншизъм по отношение на всичко, което направи ГЕРБ в първия си мандат по отношение на кадровата политика, по отношение на отношенията с местните власти. Реваншизма настина беше много ясно изразен в тази 1 година и няколко месеца по време на управлението на Орешарски. Във втория кабинет на Бойко Борисов всички очакваха, че този реваншизъм ще бъде върнат като буфер на тогавашното мнозинство в лицето на БСП и ДПС. Премиерът обаче показа една огромна толерантност в комуникацията с отделните кметове независимо на коя политическа партия са представители. Такива примери виждаме на много места например в Гоце Делчев. Знаем и за постановлението на Министерски съвет с което близо 26 милиона бяха разпределени за общини с кметове, които не са от ПП ГЕРБ, а предимно от ДПС. Това всъщност бе и един от основните успехи на това правителство. Надявам се, че от тук нататък и служебното правителство – независимо дали ще е съставено от г-н Плевнелиев или г-н Радев, да се поучи от тази политика и наистина да бъде последователно в решенията си. А за предстоящите избори то мога да кажа, че се надяваме да си извлечем поуките от грешките, които допуснахме през тази кампания и да направим всичко възможно да се преборим за доверието на избирателите и отново да бъдем първа политическа сила и този път наистина да имаме едно много по-сериозно представителство в Народното събрание, което да доведе до едни наистина много по-сериозни реформи, които избирателите очакват. 

Фокус: Г-н Андонов, а по отношение на Референдум какво може да ни кажете и по-скоро какво да очакваме от ПП ГЕРБ във връзка с него?
Георги Андонов: Референдума, като една от основните прояви на съвременното общество по отношение на волята за това да изкаже своето отношение към политическата класа, ясно показа, че има проблем в това как се представя политическата класа пред обществото. Референдумът показа и това, че комуникацията и връзката с обществото е нарушена и дисбалансирана. Хората казаха, че от тук нататък искат по различен начин да се избира представителността на народа в отделните институции. Това което бе предложено – пълен мажоритарен елемент с 51 % в два тура за мен лично на този етап не е решение по отношение на самия дисбаланс във връзката между политическата класа и избирателя. Народно събрание в последните си дни или месеци, които остават до края на управлението трябва да направи всичко възможно да се съобрази с позицията на обществото в проведения Референдум, да направим един много точен и ясен анализ за това какво наистина иска обществото за самия процес за избор на представителността и да направим така, че следващите избори, които ще бъдат предсрочни да бъдат проведени с един много сериозен мажоритарен елемент продиктуван от резултатите на него. 

Фокус: Правилно ли разбирам, че заявката на ПП ГЕРБ е да се направят промени, които обаче да са реално работещи, а не популистки?
Георги Андонов: Като политическа партия вкарахме трите въпроса във вариант, в който бяха представени на самия Референдум, защото такава е процедурата по Закон. Но между първо и второ четене ще се опитаме като най-голямата партия в този парламент, въпреки че загубихме президентските избори, но ние сме с 83 народните представители, да направим един работещ модел, който да е съобразен и с функционалността на самата система за Народно събрание, и по отношение на искането на обществото да има сериозен мажоритарен елемент в избора на хора за различните институции. 
Ливия НИНОВА

Добавени коментари

boncho публикува:
21 Ноември 2016 | 16:07
Neshtasnik!!! Ti, Saveklieva i Tanev sasipahte GERB.
Койчо от порой публикува:
21 Ноември 2016 | 14:40
Е то се видя... ама още има да видите ... това не е нищо...
митко публикува:
21 Ноември 2016 | 07:33
Господин народен представител от гоце делчев ако помниш как си станал депутат нама да имаш и уста да говориш що се касае за реваншизъм по големи реваншисти от герб няма промените трябва да тръгнат от вас не може на 25 години даси пълен с пари и да си депутат лайно

Добавете Вашия коментар

TOP