Ген. Венцислав Мутафчийски: Новите заразени са 40, общо - 735

15 Април 2020 | 08:28
1 коментара
Общество

Новите заразени са 40, общо - 735. Това е ръст 5,8%.

Ген. проф. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, изнесе последни данни за развитието на епидемията у нас.

 

Всички ще бъдат връщани на КПП-тата по празниците, тъй като те са неработни дни и няма основание за пътуване, бе категоричен генералът.

 

40 са новите случаи за изминалото денонощие, посочи шефът на щаба. „14 от новите случаи са в болница. Ямбол е нова област. 585 са активните случаи“, добави той.

„29 от новите заразени са в София, като градът е трайно най-голямото огнище в страната с 444 случаи. Трима са в Кюстендил, където са направени над 300 проби в последните дни, в Смолян – 2, Сливен – 2, Пловдив - 1, Стара Загора – 1, Хасково - 1, Ямбол - 1. Три от новите заразени са деца на 6, 9 и 15 години, които не са приети в болница. Децата до 18 години са 27, под 10 години са 14“, посочи генералът.

„От медицинския персонал са заразени 39, което е 5.3%. Имаме два нови случаи – санитар от ВМА и един от УМБАЛ „Александровска“. 105 вече са излекувани. 24 са новите излекувани – 11 мъже и 13 жени. Средната им възраст е 47 години, а сред тях има 5 деца.
Една жена от УМБАЛСМ „Пирогов“ на 59 години е починала. Тя е била с придружаващи заболявания и е била на апаратна вентилация в последните дни. Общо са 36 починалите на средна възраст 63.8 години. 210 лица са в болница, като 29 са в интензивни отделения“, каза Мутафчийски.

 

В село Паничерево, в което вече са установени вече повече от 5 случая, е наложена блокада и ще бъде извършено масово тестване на цялото население, каза в отговор на журналистически въпрос Мутафчийски. 6 са констатираните случаи на коронавирус в село Паничерево, става въпрос за огнище на заразата, поясни генералът.

 

Според него случаят с избягалия пациент с коронавирус от болницата в Стара Загора показва, че трябва да се вземат по-сериозни мерки за охраняването на тези лица. „Най-строгият режим за болни е психиатрите, където дори няма дръжки на вратите. Колегите от Стара Загора казаха какъв е бил пропускът – оставени са ключовете на вратата от вътрешната страна. Сигнализирали сме до всички наши колеги подобни неща да бъдат сериозно проследявани и да не се допуска излизането на такива пациенти. Трябва да има затегнат контрол“, посочи генералът.

 

„Продължават масовите скринингови изследвания в Бургас, където са извършени над 2500 изследвания. Резултатите показват доста ниска заболеваемост. От общо изследвани с бързи тестове 1488 случая положителен резултат са дали 18 души. 967 са изследвани с PCR, от тях са положителни 25 души. Общият брой на изследваните в Бургас е 2555 души на случаен принцип за почти половината от тях. Другата част е по целеви групи – полицаи, медицински кадри и служители на социалния патронаж“, обясни ген. Мутафчийски.

„Масов скрининг се извършва и в Банско. По същия начин ще се изследват хората в село Паничерево, където обаче ще бъде тествано цялото население. Тестовете за това вече са осигурени и изследването започва. В София ще се извършват целеви изследвания в райони, където са открити повече заболели, отколкото в други. Повече от 200 души ще бъдат изследвани за два дни в районите „Факултета“ и „Филиповци“. В тези райони няма пропуски, но има засилено присъствие на полицейски служители и експерти от РЗИ“, обясни ген. Мутафчийски.

Добавени коментари

гергана публикува:
15 Април 2020 | 08:54
Колко болни требе да излезат от Банско. Направо съм бесна. Няма такава държава.

Добавете Вашия коментар

TOP