Ген. Мутафчийски: Случаите на Ковид-19 у нас вече са 1387, новите заразени са 39 (На живо)

28 Април 2020 | 08:24
0 коментара
Общество

1387 са заразените с коронавирус у нас. За последното денонощие новите случаи са 39. От тях 14 са приети в болница. Това заяви на брифинг ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, шеф на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. 

Новите жертви на коронавирус у нас са две. Те са от Видин, съобщи още ген. Венцислав Мутафчийски. 

 

Активните случаи са 1107.

 

В София има 11 нови случая, от които 4-ма са в болница.

Във Видин новите заразени са 11 души, в Пловдив - 4, Кюстендил - 4, Сливен - 2, в Пазарджик - 2. В Плевен, Благоевград, Габрово, Хасково и Ямбол има по 1 нов случай.

Има два нови случая на деца до 18-годишна възраст - момиче на 16 години от Благоевград и 15-годишно момче в Хасково.

Има 3-ма нови заразени медици - един лекар, който е изследван в Софиямед, но не е ясно къде работи и двама санитари от "Пирогов".

Излекуваните вече са 222 души. 16 са новите.

 

Относно организацията за движение в парковете, ген. Венцислав Мутафчийхски съобщи, че сам е проверил обстановката в столичен парк и е доволен от създадената организация. Той заяви, че трябва внимателно да се разхлабват мерките във връзка с тенденцията в страната.

По време на брифинга стана ясно, че ще бъде вдигната карантината в 00.00 часа и в село Паничерево.

 

Относно дали ще се отбележи 6 май, ген, Мутафчийски заяви, че няма да има провеждане на празника по начина, по който се е провеждал преди. "По този въпрос не сме имали никакви разногласия с Министерство на отбраната", каза той.

 

"Появиха се идеи във военните училища, курсантите не са напуснали училищата, да се съберат блокове и да проведат строй. Но по мое мнение не е удачно това. Ще има обаче форма на отбелязване. Има какво да покаже българската армия за своите успехи, включително ВМА, така че празникът ще бъде нетрадиционно отбелязан", каза той и категорично заяви: "Парад за 6 май няма да има".

Ген. Мутафчийски разкри, че с особено внимание се следи темата за туризма. "Има много заявки за това как ще продължи да съществува секторът. Някои идват от Гърция, Турция. Ранният сезон със сигурност е пропуснат вече. Идеите са насочени към късния сезон", каза той и обясни, че за Италия туризмът тази година не е приоритет.

Той коментира леглата за COVID-болните в София. Те в столицата, обясни ген. Венцислав Мутафчийски, активни са 433 на брой. Заетите са 132. Данните са към 6.30 часа тази сутрин. Основният пациенто-поток е във ВМА, в "Пирогов", в Александровска болница, в Инфекциозна клиника, в "Света Анна".

 

Ген. Мутафчийски

 

Добавете Вашия коментар

TOP