ГДБОП: Знаем кой е поръчал на „ТАД Груп“ атаката срещу НАП

02 Август 2019 | 12:16
0 коментара
Криминално

Заданието за хакерската атака срещу Националната агенция за приходите към "Тад груп" е отвън и имаме информация от кой човек идва, каза пред bTV директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) главен комисар Ивайло Спиридонов.

"Много бързо се забравя истината.Това, което беше изнесено от Прокуратурата, е плод на работата и неспането на служителите на ГДБОП, които са събирали тези доказателства. Нека да види обществеността какви са тези хора", добави той.

Спиридонов заяви, че това, което е показано вчера от Прокуратурата е една много малка част от това, което е било в компютъра на Кристиян Бойков. Камери показват как той превежда думи от български на руски език, за да ги изпрати на няколко медии, разкри главният комисар.

 "Не мога да ви обясня какво има в компютъра на този човек. Всичко ще се извади в съда. Има неща, които изобщо не са извадени още и които дават основание за връзката между атаката срещу НАП и "ТАД Груп".

По думите на Спиридонов на личния компютър на Бойков е намерено писмото, изпратено до медиите, с което беше даден линк към източените данни. Попитан как от ГДБОП са разбили кода за достъп до машината, Спиридонов обобщи - "с хитрост и лукавост" и допълни, че паролите са станали ясни от камерите.

"Тези лица са пример как може да станеш жертва на собствената си охранителна система. Видяхме какъв код се въвежда от охранителните камери", допълни той.

Ивайло Спиридонов категорично отрече Кристиян Бойков да е обучавал служители на ГДБОП.

"Напротив, бивш служител на ГДБОП го е обучавал. Но явно е пропуснал часовете по етично хакерство".

"Стана ясно, че Кристиян Бойков няма как да осъществи тази атака сам. Трябва да има сериозна подкрепа. От разпитите на негови колеги стана ясно, които са му били подкрепа", заяви той. Георги Янков и собственикът Иван Тодоров също имат отношение към атаката.

„Мотивът на "ТАД Груп" ще стане ясен в съда", категоричен бе Спиридов и допълни: "Имайте търпение". "Кристиян Бойков не може сам да извърши тази хакерска атака. Такива неща се правят със силна и ясна подкрепа. Това ще стане ясно и в съда, разпитите на колегите на младежа потвърждават това".

Добавете Вашия коментар

TOP