ГДБОП НЕУТРАЛИЗИРА ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА, ЗАНИМАВАЩА СЕ С РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА

21 Септември 2016 | 13:22
0 коментара
Криминално
ГДБОП НЕУТРАЛИЗИРА ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА, ЗАНИМАВАЩА СЕ С РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА

Акцията е проведена под ръководството на Специализираната прокуратура и на седем от групата съдът е наложил постоянни мерки за задържане.

 

Специализираната полицейска операция е проведена на 16 септември т.г. от служители на ГДБОП във Велико Търново, след осъществено продължително наблюдение над  действията на  организирана престъпна група, занимавала се с разпространение на наркотични вещества. Подробностите около проведените действия оповестиха  директорът на ГД „Борба с организираната престъпност“ главен комисар Ивайло Спиридонов и зам.-административният ръководител на Специализираната прокуратура - Детелина Йотова. В резултат на проведеното  активно разследване, на 19 август 2015 г. е било образувано досъдебно производство, работата по което е продължена под прякото ръководство на Специализираната прокуратура. В акцията, в която  активно са се включили и служители на  ОДМВР - Велико Търново,  бил задържан лидерът на организираната престъпна група за разпространение на наркотици - И.И. /46 г./ от Велико Търново, както и седмината му сътрудници -  М.Д. /35 г./, Х.С. /43 г./, С.Й. /40 г./, З.Г. /29 г./, Г.Р. /24 г./, П.Й. /41 г./ и Д.И. /25 г./ - всички криминално проявени за различни престъпления, част и излежавали през годините присъди.  
Установено е, че групата била сформирана през 2014 г., действала е при дълбока конспирация, в която ролята на М.Д. е била да подсигури дилърите, на които е предавал дрогата, доставена му от И.И. По обратния ред ставало предаването на събраните от наркоразпространението средства.  Връзката се осъществявала чрез кодови думи по мобилен телефон. По първоначални данни, наркотичните вещества - предимно марихуана и амфетамин, били предлагани във Великотърновска област. Част от участниците в престъпната дейност били задържани в момент на получаване на дрогата за разпространение. От тях са иззети 4,5 кг марихуана и бяло прахообразно вещество. 
В процеса на операцията са  извършени процесуално-следствени действия на 20 адреса във Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец и село Къпиново. Проверени са и шест автомобила, с които са се предвижвали задържаните. В дома на И.И. са открити боеприпаси за огнестрелно оръжие и детонатори. Разпитани са множество свидетели. 
На 17 септември, с постановление на Специализираната прокуратура задържаните са привлечени като обвиняеми  и мярката им за задържане е удължена до 72 часа.

С определение на Специализирания наказателен съд на седмина от тях е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража”. 
Това е поредната успешна операция, проведена от служители на ГДБОП  по противодействие на нарокразпространението в страната. Тя е реализирана благодарение на упоритата и професионална работа на колегите от Велико Търново, заяви гл. комисар Ивайло Спиридонов. Той поясни, че работата по документирането на престъпната дейност на групата продължава, назначени са и експертизи на иззетите веществени доказателства.

Добавете Вашия коментар

TOP