„Галъп" с нов сондаж! Ето каква ще е преднината на ГЕРБ, ако изборите бяха днес

23 Декември 2016 | 02:43
3 коментара
Политика
Галъп с нов сондаж! Ето каква ще е преднината на ГЕРБ, ако изборите бяха днес
Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ твърдят, че биха гласували 20,3% от имащите право на глас, за БСП – 18,4, за Обединените патриоти – 10,1, за ДПС - 6,3, за партия на Веселин Марешки - 5,2, а за РБ - 3,3. Тези формации биха попаднали в Народното събрание от днешна гледна точка. Преднината на ГЕРБ изглежда намаляла, инерцията на патриотите и Марешки остава видима, а влизането на РБ може да се гарантира при сериозна кампания. 

Бариерата за влизане в НС се смята на база гласували, а не на база имащи право на глас. Данните са от телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“ сред 1007 пълнолетни българи между 19 и 21 декември. Изследването е независимо от външно финансиране. Данните показват моментното състояние и декларативните нагласи в неспокойно политическо време. Затова и няма как да са прогнози за изборния резултат. Данните са очевидно повлияни и от отминалите президентски избори. Въпросът е зададен с изреждане на съществуващи партии. Максималната грешка при 50%-овите дялове е ± 3%. 

ДСБ и АБВ имат по 1,4%. 1,2% е очакваната подкрепа и за БДЦ. Близки около процент са стойностите и за „Движение 21“. Под процент, но с видими дялове остават, ДОСТ, „Зелените“, „Глас народен“ и др. За други партии биха гласували 3,4%, а 4,8% биха гласували с „Не подкрепям никого“. 21,7% твърдят, че няма да гласуват. 

Следващите няколко реда са представени резултатите от експериментално тестване, те са отделни и не могат да бъдат добавени към по-горните резултати: С нарочни въпроси, бяха тествани потенциали. Експериментално тестване на потенциална партия на Слави Трифонов показва високи стойности от 12. В идните месеци този потенциал би могъл и да расте. 

Експериментално тестване на потенциала на проект на Радан Кънев дава ориентировъчни нива от 1,5%. Потенциалът на проект на Христо Иванов към този момент е около 1%. Евентуален проблем е, че тези проекти попадат в обща ниша. Жизнеността на тези проекти ще зависи най-вече от успеха на кампаниите и от коалиционната им политика. 

На този етап е твърде рано за каквито и да било заключения по отношение на новите проекти и се очаква динамика. Евентуалната тяхна поява би променила пълната картина на електоралните нагласи. За това на следващ етап „Галъп интернешънъл“ ще направи нови сондажи, като част от редовната си изследователска програма. БЛИЦ

Добавени коментари

До Герб публикува:
25 Декември 2016 | 18:33
Герб няма повече да управлява.Приеми истината, герберче изсъхнало.
ГЕРБ публикува:
25 Декември 2016 | 00:38
Цвърчо,ГЕРБ не само ще спечели,но и ще управлява!
Цвърчо публикува:
23 Декември 2016 | 12:32
Дано Герб не спечели първото място в изборите!

Добавете Вашия коментар

TOP