Мнозинство от 59% от пълнолетните българи са „за“ приемането на оставките на тримата министри. Привържениците на ГЕРБ са разделени поравно между „за“ и „против“.

Това са изводите от експресен независим сондаж по актуални теми на „Галъп интернешънъл“, проведен сред 932 души между 12 и 14 септември по специална панелна методика, която осигурява представителност на данните за пълнолетното население на страната, се посочва в съобщение на агенцията.

За категоричния резултат сред обществото, вероятно, роля играе и общото недоволство към политическия елит,

според „Галъп“. Колебливият резултат сред привържениците на ГЕРБ социолозите обясняват с активната защита на някои или всички министри, дошла от редовете на партията, на коалиционните партньори и на различни гилдии.

По-голямата част от привържениците на „Обединени патриоти“ (ОП) също са „за“ оставките. 50% одобряват факта, че в крайна сметка патриотите са изгладили различията помежду си и с ГЕРБ, и остават заедно в управлението. 43% обаче са на обратното мнение, а останалите се колебаят. Две трети от привържениците на ОП, както и три четвърти от тези на ГЕРБ одобряват тези действия.

Източник: gallup-international.bg

На въпрос

на кого от често противопоставящите се трима лидери на „Обединените патриоти“ вярват най-много, 40% посочват Красимир Каракачанов,

а 30% избират опцията „нито един“. 17% се доверяват на Валери Симеонов, 11% – на Волен Сидеров. Останалите се колебаят.

Очевидно обществото интуитивно избира по-балансираната позиция на Каракачанов и в известна степен се бои от по-рязката реторика на другите двама, обясняват от социологическата агенция. Сред самите привърженици на ОП, както и сред тези на ГЕРБ, и на БСП половината избират министъра на отбраната, а другата половина се разпределя между останалите опции.

Затишието при патриотите обаче не отменя общото недоволство на българите срещу статуквото.

То личи навсякъде в изследователската програма на „Галъп интернешънъл“ в последните месеци, се отбелязва в съобщението. Това недоверие към политическата и икономическата прослойка задвижва и доверието към действията на прокуратурата от последните седмици.

49% намират обвиненията на крупни бизнесмени за обосновани, а 27% – не. 24% не могат да формират мнение. Това се дължи най-вече на по-общото обществено желание за повече справедливост и отговорност, коментират от „Галъп“. Това желание се забелязва, когато стане дума за промяна на модела и търсене на генерални алтернативи – скорошното изявление на президента в този дух събира одобрение сред мнозинство от 72%.

Въпреки затихването на първоначалните вътрешнокоалиционни скандали около министерските оставки, се появиха нови и това само допълнително подхранва недоволството към цялостното статукво у нас, се констатира в проучването.