"Галъп": Ген. Мутафчийски - най-одобряван в държавата

24 март 2020 | 14:41
0 коментара
"Галъп": Ген. Мутафчийски - най-одобряван в държавата

Ген. Венцислав Мутафчийски се оказа най-одобряваният българин, показва експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен сред 1000 пълнолетни българи между 20 и 23 март. 

Мнозинството българи приемат и подкрепят извънредното положение, показват още данните от проучването. 

На въпроса как оценяват мерките на властта срещу епидемията 66% казват, че са достатъчни, 17% твърдят, че са прекалени, а 15% смятат, че са недостатъчни. 

Одобрението и неодобрението към отделните личности в ръководството на страната изглежда в момента така:

Бойко Борисов има 73% одобрение срещу 21% неодобрение, ген. Мутафчийски - 89% одобрение срещу 10% неодобрение, Владислав Горанов - 45% го подкрепят, докато 26% - не, и Томислав Дончев - 54% одобрение и 18% - неодобрение. 

Много високи нива на одобрение получават лекарите (+91%) и учителите (+87%). 

Действията на правителството като цяло се одобряват от 74% срещу неодобрение от 22%. МВР получава 80% одобрение срещу 15% недоволни от действията му. Цели 83 % одобряват това, което прави Министерството на здравеопазването, неодобрението е 12 на сто. С най-висока подкрепа се ползва Министерството на образованието-  86% срещу неодобрение от 10%. 

Реакциите на хората на самата епидемия се разбиват на три групи: паническа (22%), тревожна (64%) и спокойна (12%). 

Повече от една пета от българите искрено смятат, че настоящата епидемия е едно от най-страшните неща, сполитали човечеството.

Това преувеличение е свързано пряко с факта, че над една трета от българите смятат за реална опасността да умрат от коронавирус. Тази паническа нагласа сама по себе си е опасна. Главно, защото адресира към властите очакване и изискване за свръхрепресивни панически мери. Цели 37% признават, че лично те изпитват страх от вируса.

Все пак две трети от населението са в плен не на паника, а на по-силно или по-слабо изразена тревога. Тя изкуствено се подсилва от ширещата се представа, че епидемията е смъртоносна не само за възрастните и хронично болните, но и за младите и децата (45%).

Твърде голяма част от българите (64%) са на мнение, че коронавирусът не е естествен, а е лабораторно създаден. И пак приблизително толкова (66%) смятат, че в най-скоро време човечеството ще има лекарство против вируса. 


Добавете Вашия коментар!