Галъп: 78% против еднополовите бракове, 70% "за" развода

18 Декември 2018 | 06:34
0 коментара
Любопитно

Почти 80% от българите са против сключването на еднополови бракове, а 70% са "за" правото на развод. Това показват данни на "Галъп интернешънъл"от началото на декември – седмици преди Рождество Христово, което тачим и като семеен празник.

Когато става дума за семейни отношение сме умерено толерантни - разводи, свободни отношения, аборти и т.н. се приемат широко, но не се приемат, например, еднополови бракове. 

Данните са от редовната ежемесечна, независима от външно финансиране, програма изследвания „лице в лице". Проучването е проведено между 30 ноември и 7 декември. Изследването е планирано и проведено по повод предстоящия празник и преди започналия наскоро дебат за толерантност към хомосексуализма. То няма нищо общо с този дебат.

Мнозинства от над 70% се обявяват в защита на правото на аборт и развод. Също мнозинства от над 70% защитават правото на съжителство без брак и деца в съжителство без брак. Явно по въпроса за семейните отношения и децата обществото ни по-скоро е възприело по-либерален стандарт.

Категорично обаче е нежеланието за допускане на еднополови бракове. Те събират най-голям дял отрицание в изследването – 78% са „против".

На този фон мнозинства от по около две трети от пълнолетните българи се обявяват „за" възможността хора от различни етноси и раси да сключват брак помежду си. Очевидно етносът и расата към днешна дата вече не се разглеждат като възпиращ фактор в семейните отношения.

Идеята за възпитателно насилие не се споделя широко. Макар и с повече нюанси, по-скоро надделява мнението, че шамарите за децата не са приемливи. „Галъп интернешънъл" редовно проверява и отношението към насилието над жени. В изследване наскоро се оказа, че то се отрича широко и само 7% възприемат, че мъжът може да удря жена. Въпросните 7% обаче се равняват на над 300 хиляди души, а е възможно да има „скрити" отговори – което означава, че тревогата остава валидна. Повече данни по темата вижте тук.

На този фон любопитство буди фактът, че мнозинство от 75% няма нищо против стереотипа мъжът, основно, да отговаря за доходите в семейството. И мъже, и жени отговарят в еднаква степен с „да". Следващи изследвания трябва да покажат дали и доколко обществото ни възприема подобни възгледи и по други теми.

Данните са от независимата изследователска програма на „Галъп интернешънъл" за проучвания „лице в лице". Изследването е проведено сред 818 пълнолетни българи между 30 ноември и 7 декември. Максимално стандартно отклонение е ± 3.5 при 50% дялове. 1% от извадката се равнява на около 55 хиляди души.Кмета.бг

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за декември на тема "Магията на Коледа в моя град" ТУК!

Добавете Вашия коментар

TOP