Футболисти от Петричко спазиха традицията, облякоха станчинарските костюми на Васильовден

04 Януари 2021 | 20:45
0 коментара
Общество

Футболът е неделима част дори от традиционното отпразнуване на Новата година в Петрич, показва една снимка, която събра множество харесвания в социалните мрежи, съобщава в.Струма. 

Въпреки че официално станчинарските игри, които винаги са гвоздеят на празниците между Коледа и Ивановден в Петрич, бяха отменени, практически те все пак се случиха по махали и квартали, където традицията беше спазена. Това е видно от изражението на този малък юнак, който в народна носия и с тъпан с надпис “Беласица Петрич” /сн. 1/ ритмично провокираше празничното настроение у излезлите на чист въздух петричани в чудесното януарско утро на Васильовден.

Любители на дългогодишните традиции се оказаха доста популярни футболисти от региона. Бившият комита Божидар Яков, понастоящем с основна роля за възраждане на футболна в родното му село Яворница, надяна попското расо и епитрахила, за да благослови близки и познати /сн. 4/.

Пищен станчинарски костюм облече и титулярният ляв бек на “Беласица” Аспарух Шамкалов /вторият отляво на сн. 6/, за да придаде допълнителен колорит на групата от своя кв. “Дълбошница”, която дефилираше в своя район при спазване на стриктни противоепидемични мерки.

Не за първи път дейно участие в станчинарските дефилета взе звездата на с. Ключ Спас Делев. Щурмовакът на приятната изненада в родното първенство “Арда” също разходи своите доспехи /в средата отзад на сн. 7/ из родното Подгорие с внушителна група приятели и съмишленици.

Часове по-рано братята Иван и Захари Димитрови /вторият и третият отляво на сн. 2/ пък избраха домашния уют в празничната нощ. Титулярните вратари на “Пирин” /Разлог/ и “Беласица” /Петрич/ се събраха със семействата си в родното Ново Делчево и в отлично настроение изпратиха 2020 г. и посрещнаха Новата 2021 г. 

Стилната домашна обстановка избраха за новогодишното си празненство и приятелите и бивши съотборници в “Беласица” Благой Стоянов и Владимир Кабранов /сн. 3/. На сутринта на 01.01. настоящият нападател на “Вихрен” отново спази традицията да се включи в импровизирания карнавал, като и този път заложи на страховитото излъчване /вдясно на сн. 5/.

Добавете Вашия коментар

TOP