Футбол, борби, юфка и валяна траан за празника на Белица

01 Септември 2018 | 20:03
0 коментара
Общество

 С културно-масова програма, демонстрации на местни занаяти, пехливански борби, детски футболен турнир и други мероприятия днес започна празника на малкото градче в полите на Рила планина.

Традиционният празник на града е под мотото: "С любов и вяра в общите ценности", провежда се по повод обявяването на селището за град на 29 август 1969 г. Тазгодишният празник днес се провежда на Симеоновден.

Днес имаше щандове от изложението на местни производители „Произведено в община Белица”, включващи базар на земеделска продукция, на млечни продукти, събирачи на билки и гъби, на сладка от горски плодове, пчелен и билков мед. Занаятчии представят продукти придобити и произведени в екологична среда. Докато на сцената на площада течеше фолклорната и танцова програма, пред читалището четири жени от Белица представиха приготвянето на традиционните специалитети: точене на юфка и валяне на „траан”/трахана или кус-кус б.р./ Брашното замесваха, разточваха и валяха Елена Зотева, Митра Пръшева, Мария Чилева и Мария Делина.

По-любопитно се оказа за гостите на празника „валянето на траан”, където тестото се валя върху обратната страна на ситото, за да се получат късове тесто, които след това както корите за юфка се сушат на слънце.

„След като изсъхнат корите и траана на слънцето ги обръщаме и те се разпукват, довечера ще ги съберем, поставяме в къщи в стаята да се доизсушат. Преди да започнем да варим юфката или трааната, ги припичаме във фурната”, каза Елена Зотева.

От вчера в Белица се провежда детски футболен турнир, днес в 14.30 на стадиона започнаха и пехливанските борби. За първи път тази година Кралство Мароко разположи в центъра на града своите щандове, в които представи богатото културно-историческо наследство, бита и традициите на страната си, за да провокира интересът на посетителите към тази африканска туристическа дестинация. Празникът на Белица продължава с концерт на любими изпълнители. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP