FT: Остри реплики между Борисов и Рюте на срещата на ЕС

18 Юли 2020 | 18:18
0 коментара
Политика

За размяна на остри реплики между българския премиер Бойко Борисов и нидерландския му колега Марк Рюте по време на вечерята след срещата в Брюксел на Съвета на Европейския съюз, съобщава „Файненшъл таймс”, като цитира свои дипломатически източници. 

Докато европейските лидери вечеряли Борисов е обвинил Рюте, че иска да бъде „полицията на Европа”, като си присвоява правото да решава дали националните планове за реформи в отделните държави са достатъчно амбициозни, за да оправдаят финансовата подкрепа от ЕС.

Рюте сам призна пред журналисти след вечерята, че исканията му дразнят все повече европейските му колеги, но настоя, че всички страни се „борят за своето мнение”.

Държавните и правителствените ръководители на ЕС вчера не успяха да се договорят за следваща 7-годишна бюджетна рамка (2021-2027) и за разпределянето на средствата от фонда по възстановяването на икономиката след пандемията. Днес срещата на върха продължава.

Според дипломатически източници преговорите са били блокирани от премиера на Нидерландия, който имал „свое виждане за управлението на фонда за възстановяване”.

Двудневната среща на Съвета на ЕС трябва да одобри или отхвърли проекта за 7-годишната бюджетна рамка на Европейската комисия в размер 1,074 трилиона евро и фонда на стойност 750 милиарда евро за възстановяване на икономиката след коронавируса.

Рюте смята, че държавите, които получават средства от фонда трябва да бъдат подложени на специален мониторинг. Нещо, с което не са съгласни повечето негови колеги в ЕС.

Премиерът на Австрия Себастиан Курц пък е настоял фондът за възстановяване да е по-малък. Той обяви в Туитър, че „категорично отхвърля” 500 млрд. евро от сумата да се отпускат безвъзмездно.

„Погрешно е да считаме, че сме в края на пандемията. Нито имаме ваксина, нито имаме лекарство”, заяви Борисов, цитиран от NOVA, преди старта на преговорите днес.

„Настоял съм за две неща. Първо, максимум добре да подкрепим медицинските работници и центрове, да имаме един медицински протокол за всички европейски държави. В смисъл – дали ще носим маски, дали ще има дистанция, дали да работят ресторанти и кафенета, детски градини и училища, всички да е еднакво за ЕС”, каза Борисов.

„Второ, с парите от европейската солидарност, за които говорим – безвъзмездните или т. нар. грантове, незабавно да се подкрепят социално слабите, хората, останали без работа и съответно мерките 60/40 и 80/20, за да се запазят работните места”, посочи българският премиер.

Според Борисов европейските лидери следва да се концертират върху следващите 6 месеца до една година,  когато се счита че ситуацията ще бъде най-тежка в социално-икономически план. „Разбира се, паралелно трябва да търсим и в дългосрочен план как ЕС ще излезе от кризата следващите години”.

Борисов добави, че държавите, които участват с повече финансов ресурс имат правото да търсят и по-голям контрол върху разходването на средствата, но вече има орган за целта и той е Европейската комисия.

Същевременно българският премиер посочи, че е подкрепил Рюте за предложението му всяка страна да поставя определен въпрос, който счита за важен, за разглеждане от министрите от Екофин. „Това е добър компромис”, отбеляза Борисов и изрази оптимизъм за крайния резултат от срещата на Съвета на ЕС.

Редактор: Николай Киров

Източник: NOVA, FT  

Добавете Вашия коментар

TOP