Фрог: Протокол на СИК ”разкрива” мaнипулацията на референдума

03 Февруари 2017 | 05:45
0 коментара
Политика

Образец на Протокол на Секционната избирателна комисия разкрива как са се манипулирали резултатите от референдума. Това за първи път стана ясно в съдебната зала във ВАС, по време на пледоарията на Върховната административна прокуратура. По време на делото двете представителки на ЦИК дори признаха за първи път, че има законодателни разминавания.

Сега подробно ще направим анализ на документа, в който членовете на СИК са нанасяли различни числа, заради объркващите и нелогични указания в Протокола. 

Най-лесно за членовете е било да попълнят графите по точка 1 и 2. Те касаят съответно: брой гласоподаватели според избирателния списък и брой на гласувалите, според броя на подписите. До тук добре, но след това започват недоразуменията. Срещу точка 3 е трябвало да се отбележи брой на гласувалите, според броя на ПЛИКОВЕТЕ.

 

На това място се прави контрола. Според нея е задължително: Числото по точка 2 трябва да е равно на числото по точка 3. Да, но на много места изобщо не са давани пликове и в кутиите са слагали „голи” бюлетини. Изброените бюлетини без плик също са били записвани, но в точка 4, става ясно от Протокола. От тук започват въпросите, защото те не влизат нито в бройката на действителните, нито в бройката на недействителните бюлетини. А, както знаем изходът на референдума зависи именно от сбора на действителни и недействителни бюлетини. 

ЦИК изрично указва в точка 6 /а/ кои са недействителни. Това са именно такива: бюлетини не по образец; бюлетини зачертани изцяло; бюлетини, в които не е отбелязан нито един отговор и на трите въпроса (празни бюлетини); бюлетини, в които са отбелязани и двата отговора на всички въпроси; повече от една бюлетини, поставени в един плик (брои се за една бюлетина). Тук изобщо не се споменава за бюлетини без плик. Така на парктика те били отделяни от общата купчинка и изобщо не са влезли в сметките за избирателната активност. 

Членовете на комисията са били явно объркани, когато броят на пликовете не им е съвпаднал с броя на подписите, както се изисква, според протокола на СИК. И за да излязат изчисленията им, са започнали поправките. Да речем, ако 100 човека са се подписали, а след това са открити 50 плика в урната, то по-малката сума е записана. Все пак контолата изисква двете цифри да са еднакви. Най-странното е, че според указанията на ЦИК-един плик е равен на един глас. В Законът пък ясно е казано, че се зачитат бюлетините. 

От всичко казано се разбира,че умишлено или не, провалът на референдума е бил заложен още в зародиш- при създаване на нормативната уредба и документите за него.

Добавете Вашия коментар

TOP