Фондът на фондовете обмисля безлихвени кредити за малки фирми

14 Април 2020 | 10:09
0 коментара
Бизнес

Фондът на фондовете осигурява 170 млн. лева банкови гаранции, стана ясно на пресконференция в МС.

Целта е предоставяне на оборотни средства под формата на кредити до 10 години. Достъпът ще бъде през банки партньори и при възможно най-облекчени условия, каза изпълнителният директор Светослава Георгиева.

Обмисля се възможността тези кредити за малки и средни предприятия да се дават безлихвено, особено при фирми, които имат желание да запазят заетостта.

Предприятия с кратка и наскоро стартирала история 3-5 години също ще бъдат подкрепени, като целта отново е да се поддържа заетостта. Мярката вече е налична пазара, към момента има на разположение 24 млн. лв. с възможност да се предостави допълнително финансиране.

Предприятията, които отговарят на условията, могат да получат до 50 хил. лв. Пред банките те предоставят бизнес планове, в някои случаи може да има и обезпечения, въпреки че нашият стремеж е за момента на кризата да бъдат необезпечени, каза тя.

Ресурсът за статиращи компании и иновативни компании, занимаващи се с високи технологии, е 150 млн. лв. Те са бъдещето след кризата, посочи Георгиева.

350 млн. лв. е ресурс, който се предоставя през фондовете за градско развитие, което е налично на пазара от 2018 г. Като допълнителна подкрепя се обмисля разширяване на този продукт, така че той да може да предоставя оборотно финансиране и тези проекти да могат да оцелеят по време на кризата. Също – да бъде отворени към секторите транспорт, туризъм и здравеопазване, които са най-засегнати от кризата.

По думите й комбинацията между публичен и частен ресурс е ключовата роля на финансовите инструменти, и ще запълни дупки на пазара, които частните инвеститори не биха могли, защото са предпазливи и консервативни в момента. Целта ни е да облекчим, направим лесно и бързодостъпен на пазара ресурса, с който разполагаме. Усилията ни са насочени инструментите да отговарят максимално на нуждите на пазара, които в момента са много големи и спешни.

Над 1.2 млрд. лева публичен ресурс управлява фондът и допълнтелно малко над тази сума са привлечените частни средства, които влизат в икономиката. Над 60% от този ресурс е на пазара под различни форми – гаранции, кредити, заеми и др., съобщи Мартин Дановски, председател на УС.

По думите му фондът е точно за този момент, в който връзките на доверие са разклатени и трябва да бъдат възстановявани по линия на финансовите потоци.

Добавете Вашия коментар

TOP