Фолклорен ансамбъл „Родопа“ представя музикално- танцовия спектакъл „Невястата“ в Благоевград

16 Февруари 2018 | 16:40
0 коментара
Култура

Фолклорен ансамбъл „Родопа“ ще представи най- новия си музикално- танцов спектакъл „Невястата“ в Благоевград.

Началото е от 19.00 часа на 7 март в зала „Пейо Яворов“.

Спектакълът пресъздава легендата за родопска девойка, скочила от скала над Смолян, за да запази вярата и любовта си.

Постановката надхвърля рамката на танцов спектакъл и вплита изразността на родопския фолклор, езика на танца и песента. "Невястата" е нещо напълно ново за репертоара на фолклорните ансамбли у нас.

Танцовата интерпретация на мита за Невястата е музицирана на живо от изпълненията на оркестъра и хора на ансамбъл "Родопа".

Действието се развива на фона на мултимедийни пейзажи от планината, а във фокуса е скалата над Смолян, наречена Невястата. Ролята на красивата девойка Елица се танцува от Теодора Георгиева, представител на най-младото попълнение в танцовата трупа на "Родопа".

Станислав Кименов изпълнява ролята на Горан - изгората на Елица. Танцовият разказ за драматичната любовна история разгръща сцени с народни обичаи, етнография и автентичен фолклор. Любовта и годежът на Елица и Горан са илюстрирани с едни от най-красивите родопски песни в изпълнение на живо на хора и певците на ансамбъла.

Част от музиката на спектакъла е авторска, написана за "Невястата" от младия композитор Николай Балабанов. Сюжетният конфликт на постановката се развива като контрапункт на родопския фолклор и ориенталски ритми.

Ангел Ибров пресъздава образа на Али Ага. Градацията на либретото следва именно пътя на похитената от Агата Елица до зъберите и скалата над Смолян, наречена днес на Невястата. Режисьор на спектакъла е Адриан Петров – главен художествен ръководител на ФА „Родопа“. Хореографи са Сийка Василева, Спас Стойнев и Стефка Барбудова, а композитор е Николай Балабанов.

Билети за музикално- танцовия спектакъл „Невястата“ могат да бъдат намерени на касата на зала „Пейо Яворов“.

Добавете Вашия коментар

TOP