Фирмата на Ил. Причкапов глобена 1000 лв., в магазина му в Белица са открити продукти с изтекъл срок на годност и мухъл

06 Юли 2017 | 08:10
0 коментара
Общество

1000 лв. глоба отнесе собственикът на хранителен магазин в Белица за продажба на храни с изтекъл срок на годност. Санкцията е наложена от Областната дирекция по безопасност на храните на фирма ЕТ „Илия Причкапов“ – Белица, представлявана от Илия Причкапов“. Той я обжалва в Районен съд – Разлог, но магистратите счетоха, че нарушението е безспорно установено, а размерът на санкцията, който е минималният, предвиден в закона, е правилно определен и я потвърдиха.

Съдът счете още, че в случая не става въпрос за маловажност на нарушението, тъй като наказанието е наложено за 11 броя хранителни продукти с изтекъл срок на годност, които са установени в обекта, стопанисван от фирмата на Ил. Причкапов. Част от тях са били с изтекъл срок на годност повече от 1 година. Сред основните мотиви за потвърждаване на НП е, че консумирането на негодни храна крие висок риск за здравето на хората.

В хода на проверката в хладилната витрина са открити да се съхраняват два вида сладкарски изделия, чийто срок на годност бил изтекъл от повече от две седмици от посочената върху опаковката дата и продуктите били с видим мухъл по тях. На стелажите в магазина проверяващите открили още 2 опаковки какао на прах, 4 опаковки разтворима напитка с екстракт от чай с вкус на лимон и на малина, както и две опаковки натурален шоколад, всичките с изтекъл срок на годност, а някои дори повече от една година.

За нарушението инспекторите съставили на собственика констативен протокол, а няколко дни по-късно му бил издаден акт за установеното административно нарушение, за нарушение на разпоредбите на Закона за храните, а именно – за пускането в продажба на храни, негодни за консумация. Въз основа на АУАН на жалбоподателя е издадено и наказателно постановление и му е наложена минималната, предвидена в закона санкция – 1000 лв.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP