Фирма от Сейшелите купи емблематичния хотелски комплекс „Пири” от бизнесмена Г. Пандев-Чадъра

29 Октомври 2018 | 20:23
3 коментара
Бизнес

Един от първите частни комплекси в Разложко – хотелски комплекс „Пири“, който през последните години беше собственост на известния в района бизнесмен Георги Пандев-Чадъра, е с нов собственик. Заради дългове на дружеството на Пандев „Пири Лодж“ ЕООД атрактивният комплекс мина през няколко публични продажби, но така и не намери купувач до последната преди около три месеца.

Новият собственик на имота, който се намира в местността Почивачката, землището на разложкото село Баня, е „Банско пропъртийс 2016“ ЕООД, представлявано от Мирослав Богоев. Според данните от Търговския регистър дружеството е със седалище и с адрес на управление в София, а едноличен собственик на капитала е „Тилорн корпорейшън“ – чуждестранно юридическо лице, регистрирано на Сейшелите. Въпреки продажбата комплексът остана затворен през лятото, а намеренията на новия собственик все още не са ясни. Той обаче е предприел стъпки за удължаване срока на разрешителното за ползване на минерална вода от находището на Баня. Веднага след продажбата в качеството си на нов собственик дружеството е прехвърлило на свое име правата по разрешителното за водоползване, издадено на стария собственик „Пири Лодж“, но поради изтичане на петгодишния срок в края на годината дружеството е депозирало искане за удължаването му с още пет години. Искането вече се разглежда от постоянните комисии към ОбС – Разлог и ще бъде гласувано на редовната сесия този месец. Подновяването на разрешителното вече бе одобрено от комисията по бюджет и финанси. То ще е при същите експлоатационни параметри – разрешен дебит от 1.5 л/сек., или разрешен годишен обем от 47 768 куб.м.

По време на заседанието на комисията и станалите  разисквания стана ясно, че старият собственик на „Пири“ – „Пири Лодж“ ЕООД, има непогасени задължения към община Разлог по старото разрешително, а сумата никак не е малка и възлиза на около 70 хил. лева.

Дружеството „Банско пропъртийс 2016“ ЕООД е третият собственик на комплекс „Пири“, който през години беше най-посещаваният в района и предпочитан за лагери на наши и чуждестранни футболни отбори. Той бе изграден в първите години на демокрацията от покойния вече Димитър Пиришанчин от Банско, известен с прякора Пири, който си отиде преди две години от тежък инфаркт.

Към началото на десетилетието комплексът премина в ръцете на Георги Пандев, но огромните банкови кредити, теглени за разширяване и модернизиране на комплекса от старите собственици, се оказаха непосилни и за него, тъй като огромната конкуренция привлече голяма част от клиентите на комплекса.

Той многократно бе обявяван на публична продан, а цената му вървеше надолу при всяка следваща. Само за една година тя спадна с над 1 млн. лева. През 2016 той бе оценен на 4 342 362 лв., а в края на 2017 година цената му падна до 3 266 295 лв.Струма

Добавени коментари

Знаещ публикува:
30 Октомври 2018 | 11:29
Митьо Очите купи"Пири", затова на сделката присъстваше и Орозовио.Но след като Митьо го закопчаха, ремонта лятото спря! А Чадъра/Жоро Пандев/ никога не е плащал старите задължения на Пиришанчин! Той само вземаше...
Стоян публикува:
29 Октомври 2018 | 20:44
Иване,кой го боли кой,кой е убил Статията е за други артисти
Ivan публикува:
29 Октомври 2018 | 20:40
Ivan Erinin gipaa ubi Vasil Donev

Добавете Вашия коментар

TOP