Фирма на петрички активисти на ГЕРБ нае 2000 дка държавни ливади в Югозапада при цени от 7-8 лв./дка

03 Октомври 2019 | 17:14
2 коментара
Бизнес

Търг за отдаване под наем на свободни пасища, мери и ливади от държавния поземлен фонд в Хаджидимово, Петрич и Кресна събра рекорден брой от 24 оферти.

Фирми и физически лица кандидатстваха за хиляди декари с определена от държавата наемна цена за 1 г. в размер на 7-8 лв./дка.

Въпреки ниските цени един от кандидатите – петричката фирма „Сами 56“ ЕООД, която кандидатства за високопланинско пасище от близо 2 дка в землището на с. Беласица, бе отхвърлена от комисията, след като при начална тръжна цена от 8 лв./дка за цяла година собственикът на фирмата Бойко Троолиев беше пробвал да спечели търга с лев по-малко, предлагайки да плаща по 7 лв. наем.

Сред победителите от търга излезе хаджидимовската фирма за производство, преработка и продажба на земеделска и животинска продукция „Агроланд“ ООД, чиято собственичка Изабела Свиленова нае близо 140 дка в Хаджидимово и около 90 дка в Якоруда на наемни цени между 8 и 12 лв./дка. Преди няколко години дамата купи общински терен от 2,5 дка и инвестира 4 млн. лв., отпуснати по европейска програма, в строителството на консервна фабрика, където ще използва добива от новите насаждения.

Истински бум обаче направиха други две фирми. Едната е „Агро Мери 80“ ЕООД, която нае пасище от 1410 дка в петричкото с. Ключ. При начална цена от 8 лв./дка собственичката на фирмата Мариана Кирилова Илиева го спечели без всякакво наддаване, явно сигурна, че друг няма да играе за терена. „Агро Мери 80“ е регистрирана в Петрич през март тази година с капитал от 10 лв., а в предмета й на дейност няма нищо, свързано със земеделие или животновъдство.

Втората фирма, напуснала доста имотна търга, е петричката “Калабак инвест“ ООД на Веселин Бисерински и Димитър Митушев, която нае за 1 г. срещу скромната сума от 8 лв./дка високопланинско пасище от 1949,312 дка. Бисерински беше общински съветник от ГЕРБ през 2011-2015 г., а Митушев е член на общинското ръководство на партията и са бизнес тандем в доста фирми, с 4 от които през 2014 г. получиха близо половин милион лева субсидия за пасища.

В Кресна предложените под наем пасища бяха поделени между двамата играчи на търга – земеделеца Николай Костадинов и ЕТ „Кирил Манов-82“. На предишната тръжна сесия обаче 13 терена с обща площ от 8 дка срещу годишен наем от 224 лв. взе под аренда земеделката от кресненското с. Сливница Биляна Панайотова. Според държавната оценка за тази категория земя цената е твърдо фиксирана на 28 лв./дка. Панайотова бе единственият кандидат-арендатор и поради тази причина не бе качила и 1 стотинка над първоначалната цена за наддаване, което е често срещано явление при търговете, организирани от Областната дирекция по земеделие и гори в Благоевград.

Кандидатите за държавни терени от сатовчанското с. Крибул се показаха по-щедри. Въпреки че и той наддаваше сам срещу себе си, земеделецът Людмил Земеделски предложи цена от 30 лв./дка за нива от 13,755 дка. Толкова даде и съселянинът му Смаил Младенов Чаушев, който игра на търга за същата квадратура, но раздробена на малки парчета земя. С 30-те лв. Чаушев успя да отмъкне терена под носа на съселянина си Антъни Фунев, който предложи наемна цена от 29 лв. на декар.

Най-висока аренда ще плаща производителят на картофи Александър Йорданов Грънчаров от Якоруда. За парцела от 60, 086 дка областното земеделие бе определило първоначална цена от 41 лв./дка, поради което той бе посочил в офертата си 42,00 лв.

Според шефа на Областното земеделие в Благоевград Кирил Укев интересът към търговете за земята от държавния фонд е по-скоро слаб. След като има терени, които предлагаме в няколко поредни тръжни сесии, видимо хората не се интересуват особено, коментира Укев. Според наблюденията му интересът на истинските земеделски производители е към общинските търгове, където земята е много повече, а наемните цени – значително по-ниски от държавните./Струма/

Добавени коментари

иван публикува:
03 Октомври 2019 | 18:53
Не наяли се герберски боклуци.
Пешо публикува:
03 Октомври 2019 | 17:22
Давайте на фирмите а за земеделците няма пасища.Дано се задавите с тези пари

Добавете Вашия коментар

TOP