Фирма „Авизо” подкрепи петимата осъдени полицаи на турнир в Албена

07 Юни 2019 | 09:57
0 коментара
Общество

Да подкрепят петимата осъдени полицаи, участвали в злополучната акция „Респект” на 10 ноември 2005 година, при която почина Ангел Димитров.

С тази кауза участва на Работническия спортен фестивал в курорта Албена отборът по петанк на благоевградската фирма за счетоводни услуги „Авизо”. Борис Механджийски, Янко Граховски, Мирослав Писов, Иво Иванов и Георги Калинков повече от месец и половина са в Бобовдолския затвор, след като ВКС ги осъди на по 7 години лишаване от свобода.

Собственикът на фирма „Авизо” - Благой Грозданов, и трите състезателки облякоха черни тениски с надпис: „Аз съм Борко” и разпънаха плакат, на който пише: „За възобновяване на делото”. По този начин те изказаха своята съпричастност към петимата осъдени полицаи и декларираха своята убеденост в тяхната невинност.

„С Борис сме приятели много отдавна. Не само за мен, но и за всички, които го познават, той е пример за морал, честност, професионализъм, отговорност. Невъзможно е такъв човек да е убиец или да е участвал пряко или косвено в подобно деяние. Заради това всички ние вярваме в невиността и на останалите му колеги. Затова ги подкрепяме и тук, на спортния фестивал за работници. Искаме справедливост за тези петима мъже, които са изпълнявали служебния си дълг и нямат вина за смъртта на арестанта”, заяви Благой Грозданов.

Ръководителят на фирмата и останалите му служители ще бъдат и на втория голям протест, който този път се организира в София, в защита на петимата полицаи от Благоевград. Той ще се проведе тази неделя от 11,00 часа пред църквата „Света Неделя” в столицата. Ще се съберат стотици близки, познати, съграждани и сънародници на осъдените благоевградски полицаи, чиято съдба се превърна в национална кауза на провелия се протест в Благоевград на 7 май. „Надяваме се, че ВКС ще вземе правилното и разумното решение на 14 юни, когато е образувано наказателно дело по искане на осъдените и техните защитници за възобновяване на наказателното производство, като уважи искането за това и на главния прокурор Сотир Цацаров. Само така магистратите ще поправят една огромна грешка и ще докажат, че са обективни”, каза още Благой Грозданов./илинден прес/

Добавете Вашия коментар

TOP