Фермер от белишкото село Краище спечели първа награда на тазгодишната есенна изложба на бели и вакли маришки овце в Пловдив

30 Октомври 2017 | 06:50
0 коментара
Общество

Фермер от белишкото село Краище спечели първа награда на тазгодишната есенна изложба на бели и вакли маришки овце, която се проведе в двора на Аграрния университет в Пловдив.

Джемал Сайдев спечели надпреварата, в която се включиха 42 овцевъди от цялата страна. Стопаните показаха 311 елитни животни, които се състезаваха в различни категории.

Кочът Мечо, който е на година и шест месеца, победи всички конкуренти и заслужено грабна първата награда в категорията „Най-красиво животно“. Купата взе стопанинът му, който участва за първи път в надпреварата, организирана от Сдружението за отглеждане и развъждане на маришки овце.

„Посветил съм живота си на животновъдството. От 20 години се занимавам с това. Реших да отглеждам животни, защото в нашия край няма много възможности за друга работа. Миналата година купих 75 майки беломаришки овце, имам шиле и три коча от същата порода. За мен това е най-елитната българска порода овце“, заяви фермерът. Млякото от овцете предава на мандра в село Елешница, а вълната продава на фабрики.

В момента Джемал се грижи за стадо от 150 животни. В бъдеще ще увеличи броят на животните, като в стадото ще заложи само на маришката порода. Джемал признава, че животновъдството е труден занаят, изисква много време, всеотдайност и грижи. Помагат му съпругата и 18-г. му син.

"Много се радвам, че наградата дойде в Благоевградски регион. За мен това е стимул да продължавам напред”, допълни овцевъдът.Кмета.бг

Добавете Вашия коментар

TOP