Федерер спечели за рекорден осми път титлата на тенис турнира в родния си град Базел

29 Октомври 2017 | 19:14
0 коментара
Спорт

Швейцарецът Роджър Федерер спечели за рекорден осми път титлата на тенис турнира в родния си град Базел. Това стана факт, след като 36-годишният ветеран победи в епичен финал Хуан Мартин дел Потро след 6-7 (5), 6-4, 6-3 за 2 часа и 31 минути игра.

Сблъсъкът между двамата великани на тениса предложи за пореден път невероятна игра, впечатляващи разигравания и титанична битка, която бе съпътствана с голям залог. Със спечелването на трофея Федерер завоюва своята 95-та кариерна титла на сингъл, докато Дел Потро загуби възможността да си осигури последен билет за Заключителния турнир в Лондон. Срещата започна по перфектен начин за Маестрото, след като още при първата си възможност роденият именно в Базел тенисист се възползва максимално добре, за да пробие подаването на аржентинеца. Още в ответния гейм обаче Кулата от Тандил върна пробива и съответно възстанови равенството за 1-1.

Впоследствие носителят на 19 титли от Големия шлем печелеше лесно своите подавания, докато Дел Потро бе все по-близо до угрозата да загуби на свой сервис. В крайна сметка логичното се случи и Федерер проби в десетия гейм. Невероятен бе обаче начинът по който швейцарският Маестро пречупи 19-ия в света, след като само в един гейм реализира четири феноменални минаващи удара на 1,98-сантиметровия аржентинец. По всичко личеше, че Федерер ще сложи точка на спора в първата част, но Дел Потро мигновено върна брейка, за да изравни за 5-5. В крайна сметка се стигна до тайбрек, в който световният №2 набързо поведе с 3-0. Последва обаче невероятна серия на Дел Потро, който спечели 6 поредни точки и получи три сет бола при 6-3, за да затвори първата част. От своя страна 36-годишният ветеран спаси два от тях, но аржентинецът сложи край на спора след 7-5 точки и малко повече от час игра на корта.

Вторият сет вървеше гейм за гейм до резултат 5-4, когато Федерер се възползва от поредната си възможност за пробив и в крайна сметка съумя да изравни сетовете. В решаващата трета част Дел Потро започна ударно, пробивайки още в първото подаване на швейцареца. Маестрото обаче за пореден път показа невероятна психика и веднага върна брейка, за да изравни за 1-1.

Впоследствие Роджър затвърди пробива на свой сервис, а след това нанесе нов удар по амбициите на 29-годишния аржентинец, реализирайки нов брейк, за да поведе с 3-1. До края на сета носителят на 19 титли от Големия шлем не изпусна преднината си и в крайна сметка сложи точка на сблъсъка след 6-7 (5), 6-4, 6-3. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP